spot_img
spot_imgspot_img
-0.3 C
İstanbul
Cumartesi, 22 Şubat 2025

RwandAir CEO’su Yvonne Manzi Makolo

IATA Interview: Graham Newton

Seçtiklerimiz

ÜST YÖNETİMİN DAHA FAZLA KADINA İHTİYACI VAR

RwandAir CEO’su Yvonne Manzi Makolo, hava taşımacılığı endüstrisinin çeşitliliği geliştirmeye devam etmesi gerektiğini söylüyor

Bir havayolu CEO’su olarak sizin için krizin en kötü yönleri nelerdi?

Her gün çok zor oldu ve hala zor. Uzun bir 18 ay oldu.

En büyük zorluk belirsizlikti. Seyahat kısıtlamaları nedeniyle planlarımız birçok kez durdu ve başladı. Ve seyahat kısıtlamalarıyla ilgili bu kararlar genellikle keyfiydi ve kökleri bilime dayanmıyordu. Herhangi bir güvenle plan yapmayı imkânsız hale getirdi. İster ağımız, ister personelimiz, ister sağlık protokollerimiz olsun, elimizden geldiğince kısa sürede uyum sağlamamız gerekiyordu. Havayolu için esneklik ihtiyacı önemli bir ders oldu.

Ancak işlerinden endişe duyan personelimiz ve yolcularımız için de endişeli bir dönemdi. Seyahatin birçok insan için zaten stresli olduğunu unutmamalısınız. Şimdi, başka bir ülkede mahsur kalmaktan, girişlerinin reddedilmesinden veya bir havaalanında veya uçakta doğru sağlık protokollerini bilmemekten de endişe duyuyorlardı.

Onlara gönül rahatlığı ve seyahat etme güveni vermek zordu çünkü biz de tam olarak ne olduğunu bilmiyorduk.

Diğer bölgelerde oluşturulan sağlık protokolleri (aşı kanıtı gibi) Afrika’da işe yarayabilir mi?

Küresel olarak, aşılama programının, özellikle uluslararası düzeyde seyahatlerin yeniden başlamasına yardımcı olmada etkili olduğuna şüphe yoktur. Bu sektör için harika bir araçtır.

Ama bunun Afrika için işe yaramayacağı konusunda net olmalıyız.

Afrika’da genel aşılama oranı %5’ten azdır ve bir veya iki yıl içinde bile başka yerlerde görülen oranlara yaklaşmak için mücadele edeceğiz. Basitçe, aşılamayı seyahat için zorunlu bir koşul haline getirmek, Afrika pazarının çoğunu ve Afrikalı gezginleri dışarıda bırakacaktır.

Neyse ki, test etmede bir alternatifimiz var. Kalkışa yakın bir negatif test yeterli olmalıdır. Ama uygun fiyatlı olmalı. Afrika genelinde, test maliyeti büyük ölçüde değişmektedir. Daha ucuza getirmek sadece daha fazla insanın seyahat etmesine izin vermekle ilgili değildir. Sağlık güvenliği ile ilgilidir.

Test maliyetinin yüksek olması nedeniyle çok fazla sahtekârlık var. Negatif bir testle ilgili sahte evrakları elde etmek, geçerli bir testten daha ucuzdur, bu nedenle hükümetler testin uygun fiyatlı olmasını sağlarsa, yalnızca daha fazla insanın seyahat etmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda her gezgin için sağlık güvenliğini de artırır.

Havacılığın Afrika’da toparlanması için ne gerekecek?

Hükümetlerden havacılık için daha fazla destek olmalı. Ancak bu mutlaka finansal destek anlamına gelmez. Şimdi, tek bir Afrika havacılık pazarına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Defalarca konuştuk ama artık konuşma zamanı geldi ve uygulamaya geçmeliyiz.

Afrika açılmalı. Afrika havayolları açık gökyüzüne sahip olmalı ve seyahat talebini karşılamak istedikleri yere uçabilmelidir. Bu, pandemi dışında Afrika’da karşılaştığımız en büyük zorluk olan maliyete yardımcı olacaktır. Vizelerin maliyeti, havaalanı ücretleri veya havacılık yakıtı vergileri olsun, Afrika içinde seyahat etmek son derece pahalı olabilir. Pazar açılırsa rekabet artacak ve bu da fiyatları aşağı çekecek ve standartları iyileştirecektir.

Afrika pazarı büyük ölçüde yetersiz ve açılma, havacılık için önemli bir destek olacaktır.

İleriye dönük RwandAir için planlarınız neler?

Koronavirüs pandemisinden etkilendik ve hizmetlerimizi küçültmek zorunda kaldık. Ancak bunu yapmak, yeniden büyümeye başlamamıza izin verdi.

Daha ince rotaları askıya aldık, ancak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Lubumbashi ve Goma dâhil olmak üzere yeni rotalar da açtık. Büyümemiz organik olacak, ancak önümüzdeki beş yıl içinde filomuzu ikiye katlamayı bekliyoruz.

Gelir akışlarımızı çeşitlendirmek de önemli olacak. Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi 2021’in başından beri faaliyet gösterdiği için kargo bunun büyük bir parçası olacak. Bunun Afrika içi ticareti yalnızca ilk yılda %50’den fazla büyüteceği tahmin ediliyor. Bu fırsatı geliştirmeye hazır olmalıyız.

Qatar Airways ile kod paylaşımı neden önemlidir?

Qatar Airways ile ortak uçuş, RwandAir için büyük bir başarıdır. Yolcularımıza birinci sınıf bir havayoluna ve dünya çapında bir ağa erişim sağlar. Gerçekten sorunsuz olması için Aralık 2021’de Kigali ile Doha arasında aktarmasız uçuşlar başlatacağız.

Anlaşma her iki havayolu için de faydalı olacak. Bize 265 küresel varış noktasına erişim sağlıyor ve pan-Afrika tekliflerini büyük ölçüde geliştiriyorlar. Sadakat programlarımızı da paylaşacağız ve RwandAir bunu yapan ilk Sahra altı taşıyıcısı.

Zaman içinde Qatar Airways, RwandAir’in bir bölümünü de satın alacak. Ayrıca eğitim, hizmet sunumu vb. açısından diğer sinerjilere de bakacağız.

Havacılıkta çeşitlilik yeterince hızlı mı hareket ediyor?

Sektörün çeşitliliği tanıması iyi bir şey ve IATA’nın 25by2025 girişimi kesinlikle ileriye doğru bir adım. Bazı havayolları da çok ilerici olmuştur.

Buna rağmen, yeterince hızlı hareket etmiyoruz. Özellikle kadınları üst düzey pozisyonlara getirmek için yapılabilecek daha çok şey var. Havacılığın erkek egemen olduğunu görmek için endüstri etkinliklerine katıldığımda her zaman şaşırırım. RwandAir’de ve Ruanda’da da çok farklı. Parlamentomuzun %61’i kadın, kabinemizin %50’den fazlası kadın. Bir şeyin ağır bir şekilde diğer yöne doğru eğildiğini görmek benim için bir şok.

 Özellikle, üst düzey yönetici olmak isteyen kadınların karşılaştığı zorluklar nelerdir? Onlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Ruanda’da kadınlara daha fazla fırsat tanımak ve bu fırsatları değerlendirdiklerinde onlara destek vermek bilinçli bir karardı. Havacılıkta da benzer bir şey yapmalıyız. Kadınlara bir şans vermeliyiz, ancak daha sonra başarılı olmaları için doğru çerçeveyi sağlamada proaktif olmalıyız.

Şu anda çok sayıda kadın, aynı fırsatlara veya aynı ücrete sahip olmak için erkek meslektaşlarından daha fazlasını yapmaları gerektiğini düşünüyor.

Havacılığın erkek egemen bir sektör olarak öne çıkması için iyi bir neden yok. İş iştir. Kadınların size sunacakları çok şey var.

 

Sektör, çevresel etkisini azaltmak için yeterince bir şey yapıyor mu ? Ve sorun Afrikalı taşıyıcılar arasında nasıl görülüyor?

IATA AGM’de 2050 çözünürlüğüne kadar net sıfır karbon emisyonundan memnun kaldım. Sektörün cesur bir adım atması gerekiyordu ve çözüm kesinlikle buydu. Sektörü doğru yöne itiyor.

Çevre, Afrika’da büyük bir sorun haline geldi. Karbon emisyonlarını hızlı bir şekilde azaltmazsak, iklim değişikliğinin kıta üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır.

Ancak bunun sadece havayolları ile ilgili olmadığını anlamamız önemlidir. Havaalanlarından gövde üreticilerine kadar sektördeki herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Havayolları kirleticiler olarak gösteriliyor, ancak her uçuş çok sayıda paydaşın birleşimidir ve bu paydaşların her birinin emisyonların azaltılmasına yardımcı olmada oynayacağı bir rolü vardır.

Pandeminin etkisinden kurtulmanın yanı sıra, Afrika havacılığını etkileyen ana sorunların neler olacağını düşünüyorsunuz?

Afrika havacılığıyla ilgili en önemli şey, büyüme potansiyelidir. Bağlanmayı bekleyen kesinlikle büyük bir pazar var.

Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi önemli bir gelişmedir. Ticareti yönlendirecek ve karşılığında iş seyahati talebini artıracak. Bu fırsatı değerlendirmeye hazır olmalıyız. Tabii ki, tek bir Afrika havacılık pazarı yaratmak daha da büyük bir teşvik sağlayacaktır.

Afrika havayolları ayrıca güvenlik, vergi ve harçlar gibi rekabetçi olmayan konularda birbirleriyle işbirliği yapmada daha iyi olmak zorundadır. Birlikte başarabileceğimiz daha çok şey var ve bu, hükümetlere ortaklığın ekonomilere ve son kullanıcıya faydaları konusunda bir örnek teşkil edecek.

Maliyet tabanını düşürmek için yapabileceğimiz her şey, Afrika havayollarını daha rekabetçi hale getirecek ve daha fazla Afrikalının seyahat etmesine izin verecektir.

Havayolunuzla veya genel olarak sektörle ilgili bir şeyi değiştirebilseydiniz bu ne olurdu ve neden?

Kıdemli pozisyonlarda daha fazla kadın olması dışında? Çünkü bu kesinlikle daha güçlü bir endüstri yaratacaktır!

Pandemiden çıktığımızda, müşterilerimizi dinlemenin her zamankinden daha önemli olacağını düşünüyorum. Yolcuların karbon emisyonları, temassız seyahat ve çok daha fazlası hakkında yeni gereksinimleri ve daha büyük beklentileri olacak. Havayolları, müşterilerimizin yeni seyahat deneyiminden ne istediğini anlamak zorundadır.

Pandemiye rağmen, bu heyecan verici bir zaman. Bu, özellikle Qatar Airways ile yapılan anlaşma ve Afrika’daki potansiyelin ardından RwandAir için geçerlidir. Ancak bu, dinlemeye, uyum sağlamaya ve kesintisiz, sürdürülebilir hizmetler sunmaya istekli herhangi bir havayolu şirketi için doğru olabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika