spot_img
spot_imgspot_img
21.4 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

Rus pilotlar giymeden havalanıyor

Seçtiklerimiz

Rusya-Ukrayna savaşında gökyüzünde yaşananlar çatışmaların ilk gününden bu yana dikkat çekiyor.

Havacılık tarihi boyunca pek çok ilke imza atan Rus Hava Kuvvetleri’nin, son aylardaki başarısızlığının temelinde ise eğitim ve disiplin eksikliğinin yattığı belirtiliyor. Öyle ki Rus pilotların 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana standart pilot teçhizatı olan ‘G-Suit’i bile giymediği ortaya çıktı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmeye yönelik 24 Şubat günü başlattığı saldırı 3 ayı geride bıraktı. Savaşın başından bu yana Rusya Hava Kuvvetleri’nin performansı birçok uzman ve araştırmacı tarafından şaşkınlıkla takip ediliyor.

“Türk Hava Kuvvetleri’nde F/RF-4E Phantom II” kitabının yazarı ve havacılık fotoğrafçısı Cem Doğut, savaşın başından bu yana Rus Hava Kuvvetleri’nin performansını değerlendirdi. Ukrayna savaşı başladığı günden bu yana Rus Hava Kuvvetleri’nin farklı tipte çok sayıda uçak kaybettiği açık kaynak çalışmalar sonucunda doğrulandı.

Düşen uçakların pilotlarının bir kısmı esir alınırken bir kısmı ise hayatını kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bazı görüntülerde Rus pilotlarının G kuvvetinin etkisini azaltmak için geliştirilen G-Suit’i bile giymediği görüldü.

Esir alınan pilotlara ilişkin görüntülerde de benzer detaylar dikkat çekti.G-Suit’in neden gerekli olduğunu anlamak için ilk etapta G- Kuvvetinin ne olduğunu anlamak gerektiğini söyleyen Cem Doğut şöyle konuştu:

“İlk olarak G-Force (G-Kuvveti) ve G-LOC (G-force induced Loss Of Consciousness)’u açıklamak lazım. G-LOC, G-Kuvveti kaynaklı bilinç kaybının kısaltmasıdır. G-Kuvveti ise insan vücuduna/cisme belirli bir durumda etki eden hızlanmadır. Düz bir hatta sabit hızla ilerleyen veya hareketsiz duran bir cisme etki eden G kuvveti 1’dir.

Dünyadaki yerçekimi insan vücuduna sürekli olarak etki eder. İnsan vücudu bu kuvvete çok iyi şekilde adapte olmuştur. Buna rağmen jet uçakları sahip oldukları üstün ivmelenme yetenekleri ile insan vücuduna 9-10 kat daha fazla kuvvet uygulanmasına neden olur.”

Uçağın ani ivmelenmesi ve manevrasıyla uçak ile pilota uygulanan kuvvetin arttığını belirten Doğut, “Bu kuvvet neticesinde artan yer çekimi pilotun kanını vücudun alt kısımlarına doğru çeker. Kalp kanı beyne pompalamakta zorlanır.

Buna bağlı oksijen yetersizliği, görme kaybına ve daha ileri aşamalarda da öncelikle Greyout’a (görüşün kısmi kararması) ve son olarak da Blackout’a (bilinç kaybı) neden olur. Bu bilinç kaybına da G-LOC deniyor.

G kuvvetinin bir diğer zorlayıcı etkisi de yerçekiminden kaynaklı ağırlık. Normal durumda 80 kg olan bir pilotun +7 G kuvvetindeki ağırlığı 560 kg olmaktadır. Böyle bir gücün altında kafanızı hareket ettirmeniz, elinizi ya da kolunuzu hareket ettirmeniz bile çok zorlaşır. Bunun için pilotların fiziki kondisyonlarının son derece iyi olması gerekiyor” diyerek G kuvvetinin pilotlar üzerindeki etkilerini sıraladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika