– SSM Müşteşar Yardımcısı Tüfekçi:
– "Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı ile gençleri savunma sanayisine yetiştirmeyi hedefliyoruz"
– "Büyük firmalara diyoruz ki uçak, gemi platformu yapacaksan yalnız yapmayacaksın, yan sanayini geliştireceksin. Yan sanayi nasıl gelişecek? Ancak ve ancak insan yetiştirerek"
– "Teknolojiyi Türkiye’ye çekme konusunda yerli ve yabancı firmalara yüzde 70 yerlilik oranını diretiyoruz"
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Müşteşar Yardımcısı Cemal Safi Tüfekçi, Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) ile gençleri savunma sanayisine yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Büyük firmalara diyoruz ki uçak, gemi platformu yapacaksan yalnız yapmayacaksın yan sanayini geliştireceksin. Yan sanayi nasıl gelişecek? Ancak ve ancak insan yetiştirerek. SSM, SAYP ile önemli bir adım attı" dedi.
SSM, ASELSAN, HAVELSAN, TAI, STM, FNSS ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğiyle, TOBB’da SAYP protokolü imza töreni gerçekleştirildi.
Törende konuşan Tüfekçi, Türk savunma sanayisinin geldiği noktaya değindi.
Hayata geçirilen projelerin Türkiye’nin "Ben de savunmada varım, büyük devletim ve mücadeleye devam edeceğim" vurgusu olduğunun altını çizen Tüfekçi, "İkinci Dünya Savaşı, dünyaya çok büyük enkaz bırakmakla birlikte, çok büyük teknolojilerin de kapısını açmıştır. Teknolojiye vesile olması açısından savunma sanayisine çok büyük önem verme zorunluluğumuz ortadadır" diye konuştu.
Tüfekçi, sektördeki insan kaynağı eksikliğine dikkati çekerek SAYP ile gençleri savunma sanayisine yetiştirmeyi hedeflediklerini anlattı. Teknolojiyi Türkiye’ye çekme konusunda yerli ve yabancı firmalara yüzde 70 yerlilik oranını direttiklerini belirten Tüfekçi, "Büyük firmalara diyoruz ki uçak, gemi platformu yapacaksan yalnız yapmayacaksın yan sanayini geliştireceksin. Yan sanayi nasıl gelişecek? Ancak ve ancak insan yetiştirerek. SSM, SAYP ile önemli bir adım attı ve mesafe katetti" ifadelerini kullandı.
– "Üniversite-sanayi iş birliği"
TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, SAYP’ın, SSM öncülüğünde savunma sanayi şirketleriyle üniversiteler arasındaki bilgi transferinin sistematik hale getirilmesi için geliştirildiğini söyledi.
ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı İsmet Atalar da savunma sanayi organizasyonunda ilerleyen SAYP’ın, SSM’nin stratejinin bir parçası olduğunu ifade etti.
HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Taner Düvenci de SAYP’ın teknoloji konusundaki çok önemli bir açığı kapatacağını vurguladı. SAYP’ın üniversite ve sanayiyi birleştiren güzel bir örnek olduğunu belirten Düvenci, "Gelirlerimize baktığımızda yüzde 30 civarında ihracat ürünü yaptığımızı görüyoruz ve daha ileri gidebilmek için Ar-Ge ve inovasyon konusunda daha çok şey yapmamız gerektiğini inanıyoruz. Bu kapsamda 12 üniversite ile 13 farklı projede ortak çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
STM Genel Müdür Yardımcısı Cebrail Uçur ise STM olarak SAYP ile misyonlarını bir adım daha ileri taşımak istediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından, SAYP paydaşlarınca protokol imzalandı.
– SAYP
Program, ilk olarak ODTÜ ve SSM, ASELSAN, ROKETSAN ve TAI ile 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolleriyle hayata geçirildi ve 2012 yılında uygulanmaya başlandı. Şu an itibarıyla 6 üniversite ve 8 savunma sanayisi firması SAYP kapsamına dahil edildi.
SAYP ile savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde yapılan lisansüstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla, sektörde nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.