Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, İTÜ’lü öğrenciler ile Milli Teknoloji Hamlesi Söyleşi’nde bir araya geldi.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelen Bayraktar, Baykar’ın faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Şu ana kadar Baykar üretimi insansız platformların ihracatı için 20’den fazla ülkeyle sözleşme imzalandığını vurgulayan Selçuk Bayraktar, 13’ünde bu insansız platformlarına aktif olarak kullanıldığını açıkladı.
Ayrıca Baykar’ın gelirlerinin halihazırda %95’inden fazlasının ihracattan geldiğini belirten Bayraktar, Bayraktar TB2’nin Dünya’da en fazla ülkeye ihraç edilen ve en yüksek fiyat/performans seviyesine sahip SİHA olduğunu belirtti.
“Bakalım kim önce yapacak”
Selçuk Bayraktar, sunumu esnasında yeni geliştirilen ve Dünya’nın kısa pistli deniz platformlarına iniş/kalkış kabiliyetine sahip olacak ilk SİHA’sı olması planlanan Bayraktar TB3’e değindi. Bayraktar, “Gerçi dün bir Amerikalı firma, ‘kısa pistli gemiler için biz ilk yapacağız’ diye yayında bulundu ancak bakalım kim önce yapacak” ifadelerinde bulundu.
MQ-9B STOL İHA
ABD’li General Atomics şirketi tarafından geliştirilen MQ-9B STOL İHA, geçtiğimiz günlerde ilk kez kamuoyuna tanıtılmıştı.Şirket, MQ-9B’yi tanıttığı paylaşımında ise “MQ-9B, sınıfında büyük güverteli amfibi gemilere kalkış ve inişini mümkün kılan ve denizde sınırsız potansiyelin kilidini açan ilk insansız hava sistemi olacak.” ifadelerini kullanmıştı.
Bayraktar TB3
Baykar Bayraktar TB3, bu yıldan itibaren Türk Donanması’nın kullanımına sunulması planlanan TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi için geliştirildi.
Bayraktar TB2 üzerinden geliştirilen Bayraktar TB3; katlanabilir kanatlara, SATCOM faydalı yüküne, 1450 kilogram kalkış ağırlığına, 24 saat havada kalış süresine, 6 adet silah istasyonuna ve yüksek irtifada görev yapabilme yeteneğine sahip.