Hava taşımacılığının öbür günlerini düsünen mühendisler, 2035 sonrası uçaklarını tasarlıyorlar.
Daha büyük, daha hızlı ve daha uzun menzilli uçak havacılık endüstrisinin her zamanki hedefi.
Endüstrinin, son kırk yılda kaydettigi teknolojik ilerlemelerle, karbon monoksit salımını %70 düsürmesine,ses kirliligini %75 azaltmış olmasına rağmen, önümüzdeki 20 yıl içinde hava ulaştırmacılığının iki misli artması ile tüm çabalar sonuçsuz kalmaktadır.
Daha iyi yönetilen ve koordine edilebilen bir hava trafiği ile, uçus rotlarını daha direkt düzenleyerek, kalkış ve iniş saatlerini daha optimal koordine ederek ve havada zorunlu bekleme sürelerini asağı çekerek doğayı daha iyi koruyan bir hava taşımacılığı uygulanamaz mi?
Continuous Descent Approach – kısaca CDA adı verilen sistem ile uygulanan inişlerde bilhassa gece uçus ve inişlerinde 4 ile 6 db(A) ya varabilen gürültü iyilestirilebilmektedir. Almanya nın Köln/Bonn havalimani UPS, Germanwings,TUIfly ve Air Berlin in katılımları ile gercekleştirilen testlerde uçuslarda binlerce kilo Kerosin tasarrufunun da yapılabildigi gözler önüne serilmistir. Ayni CDA testlerini uygulayan Frankfurt Havalimani, 7000 fuss da aletli uçus sistemini devreye sokarak uçakların daha az gürültü yaparak, adeta süzülerek inmelerini sağlamaktadır.
Fligh Management System günümüzün yüksek teknoloji ile donatılmış uçaklarında tırmanış profillerini otomatik yönetebilmektedir. Airbus ve Boeing şirketlerinin birlikte yürüttükleri calışma ile navigasyonun daha sıhhatli yapılması yönünde “Tailored Arrivals” uygulamasina geçmislerdir. Bu sistemle CDA inişlerinde çok daha az ses çıkarılması mümkün olabilmektedir.
Avrupa Birliğine mensup ülkelerin semalarında ” Clean Sky ” daha az Co2 salımı için çalışmalar yapılmaktadır. ACARE ( Advisory Council for Aeronautics Research ) tarafindan hava kirliliğinin 2020 yılına kadar %50 daha az Co2 ve %80 Stickoxide salımı hedeflenmektedir.
Avrupa Birliği Topluluğu ülkeleri semaları daha temiz hale getirmek icin 1.6 Milyar Euro luk bir bütce ayırarak havada yakılan 4,7 Milyon tonluk kerosinin tasarruf edilmesi yönünde adımlar atmıştır.