Merhabalar,son köşe yazımın biraz geçikmesinden dolayı okurlarımdan özür diliyorum.Geçikmenin nedeni ; Yeni web sitemizin arayüzünün ve tüm yazılım kodlamalarının baştan değişmesidir. Yanı sıra sitenin tüm detayları uzun bir uğraş ve çabadan sonra siz okurlarımıza en uygun ve daha zevkli bir şekilde okumanız için tasarlanmış ve kodlanmıştır.
Yeni sitemizin arayüzünü beğenmeniz ve zevkli bir hale getirmek için elimizden gelen tüm gayreti sarf ettik. Bir önceki sitemizde çıkan aksaklıklar ve yavaşlamadan dolayı tekrardan sizlerden özür diliyoruz. Yeni sitemizde görmüş olduğunuz hata ve aksaklıkları bizlere iletişim menüsü aracılığı ile bildirmenizi rica ediyoruz.
ARTAN PETROL FİYATLARININ HAVACILIĞA ETKİLERİ VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Yakıt maliyetlerindeki artışın, sivil havacılık sektörüne yansımalarının etkisini azaltacak tedbirler ne olmalıdır ?
Yüzyılımızın başında yaşadığımız küresel mali kriz, ekonomik dalgalanmalar ve askeri operasyonlar petrol fiyatları ile yaşanan sorunların temel nedenlerini oluşturmuştur.
Temel enerji kaynağımız olan petrol fiyatlarının hızla tırmanışı, alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacı ve alternatif enerji üretim araştırmalarını da en üst seviyeye taşımıstır.
Kısıtlı kaynaklara rağmen petrol tüketimi baş döndürücü bir hızla artmaya devam etmektedir. Enerji ihtiyacını arttıran gelişmeleri Çin ekonomisindeki çok hızlı büyüme ve Dünya petrolünün yüzde 10’unu üretmesine mukabil, bu miktarın dört katını tüketen A.B.D ekonomisi olarak özetlemek mümkündür.
Alternatif enerji kaynakları araştırma çalışmalarının en önemlisi su yosunlarının enerji kaynağı haline dönüştürülmesidir. Deniz yosunlarının bazı türleri yüzde 50’si yakıt haline dönüştürülebilecek yağa sahiptir. Deniz yosunu yağından yakıta dönüşümündeki üretim maliyetlerinin düşürülmesi ile alternatif yakıt olarak devreye sokulması mümkün olacaktır.
Hemen her yerde kurulması mümkün deniz yosunu çifliklerinde, küçük hacimdeki alglerin daha hızlı büyümeleri ile Mısırdan yediyüzelli kat daha fazla yağ elde edilebilmesi sağlanacak ve gıda endüstrisinden enerji üretimine kadar muhtelif alanlarda kullanılabilir hale gelebilecektir.
Amaçlanan alternatif enerji ürünlerinin düşük seviyede karbonmonooksit (CO2) sahip olması ve bu nedenle de daha az çevre kirliliğine yol açması hedeflenmektedir. Alternatif yakıt araştırmaları, yakıt tasarrufu mümkün olan motorların geliştirilmesi ve
uçaklarda bu tip motorların kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir.
Global ticari ve askeri havacılıkta kullanılan yakıt kaynaklarının azalması fiyatların hızla tırmanmasına yol açtığı bilinen bir gerçektir. Uluslararası Hava Tasımacıları Birliği (lATA) ham petroldeki her 1.- USD artışın, hava yolları maliyetlerine 1,6 Milyar USD olarak yansımakta olduğunu bildirmektedir. Geçen yıllarda yakıtın bilet fiyatı içinde sahip olduğu payyüzde 12-15 arasında olurken, günümüzde hızla yükselerek yüzde 40’lara çıkmaktadır. Koltuk/Mil başına yakıt değeri işgücü ücretlerinin de üzerine çıkmıştır.
Sivil Havacılık’ta alınması kaçınılmaz olan tedbirlerin başında kabin ağırlığının azaltılması gelmektedir. Uçakların daha hafif, kompozit maddelerden üretilmesi, astar ve boyanın sökülmesi ile A-330 veya B-767 tipi uçak gövdesinin 170 kg. hafifletillebilmesi mümkün olmaktadır. Daha hafif malzemelerden üretilerek koltuk ağırlıklarının azaltılması ile uçak başına yılda minimum 2000 USD tasarruf saglanabilir. Kabin içinde depolanan tuvalet suyu miktarının azaltılması, kabin içi araç ve mutfak malzemelerinin hafif malzemelerden üretilmesi, v.b. tedbirlerle uçak başına 100 kg’lik bir azalma ile yılda 13.000 litre yakıt tasarrufu sağlanabilmektedir.
Sivil Havacılık’ta işletme uygulamalarının optimal hale getirilmesi ile de tasarruf edilmesi mümkün olmaktadır. Uçuş kapasitlerinin ve uçuş frekanslarının iyi planlanması ile hızın, rotanınuçuş yüksekliklerinin optime edilmesi ile fazla yakıt harcanmasını engellemek mümkün olabilmektedir. Havada ve yerde bekleme sürelerini azaltmak için iyi koordinasyonun sağlanması, doğrudan uçuşları artıran rota planlamalarının yapılabilmesi etkin tedbirlerin başında yer almaktadır.
Uçakların yerde iken elektrik ve havalandırma ihtiyaçlarının yer destek birimlerinden sağlanması, uçakları yerde iken konumlandıran uçak çekicilerinin kullanılması, ortamın müsait olması hallerinde uçak hareketinin yerde tek motor çalıştırılarak yapılması yakıt tasarrufu için alınabilecek tedbirlerin başında gelmektedir.
Sivil Havacılık sektöründe yaşanan bu yüksek yakıt maliyetleri ile baş edebilmek için uzun dönemde geçerli bir plana sahip olma gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Herşeye rağmen büyüme yerine, sürekliliğin sağlanabilecegi yönetim ve organizasyon uygulaması da gereklidir.
Yeni sitemiz AirNewsTimes ile havacılık gündemi daha hızlı ve estetik bir görünümle takip etmeniz dileğiyle..
Hoş ve Esen Kalın..