spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Perşembe, 21 Kasım 2024

Açık Semalar (Open Sky) ve Clean Sky

Seçtiklerimiz

OPEN SKİES – OPEN SKY (AÇIK SEMALAR):

Kısaca Uluslararası havacılık kurallarının, özellikle ticari havacılık havayolu endüstrisi için yapılan (Yolcu, tüm kargo ve kombinasyon hava taşımacılığı yanı sıra tarifeli ve charter hizmetleri v.b..) düzenlemelerle serbest piyasa oluşturmak ve hükümet müdahalesini en aza indirmektir.

30 Nisan 2007 Yılında ABD-AB Hava Taşımacılığı Anlaşması, 27 Avrupa Birliği üye devletlerinin katılımıyla 30 Mart 2008 yılında imzalanarak yürürlüğe girdi. Harici ülkeler arasında ise Uluslararası Hava Taşımacılığında çok taraflı (Liberalleşme) adı altında bir anlaşma politikası hayata geçirildi. Türkiye ise 22 Mart 2000 yılında Açık Semalar için başvuran üye devletler arasında olmasına rağmen süreç hala başvuru aşamasındadır.

Uluslararası serbestleşmenin Sivil Hava Taşımacılığı haricinde Askeri alanda da (1992 Helsinki) Açık Semalar Antlaşması imzalanmıştır. Askeri şeffaflığı artırmak, gözlem uçuşlarına izin vermek, iki ülke hava sahasında karşılıklı olarak eğitimler vermek için taraflar arasında imzalanan bir mutakabat zabtıdır.

Mevcut Sivil Havacılık Açık Semalar Anlaşmasının Kısaca Ana Maddeleri ise şunlardır;

  • Taraflar ve Tanım
  • Serbest Pazar Rekabeti
  • Fiyatlandırma ve Tüm Kargo Ücretleri
  • Adil ve Eşit Rekabet
  • Kooperatif Pazarlama Düzenlemeleri
  • Uyuşmazlık ve Çözümü
  • Liberal Tüzük Düzenlemeleri
  • Emniyet ve Güvenlik
  • Gümrük Vergileri ve Ücretleri
  • Fesih ve Yürürlüğe Giriş Tarihi

Ve Ülkeler arasında Hava Hakları (Hava Özgürlükleri) adı altında düzenlenen Açık Semalar Anlaşması (İkili Anlaşmalar-Serbest Dolaşım) Ticari Hava Taşımacılığının da tüm dengeleri bir anda alt üst edebilecek türdedir ve devlerin yarışacağı bir ortama zemin hazırlamaktadır. Akabinde rekabet edemeyen havayolları ise ya birleşmelere zorlanacak ya da devlerin bu maraton yarışında havlu atmalarından başka bir çareleri kalmayacaktır. Özgürleşme adı altında sunulan ve Havayolu Ticari Hakları adı altında da üyelere sunulan 9 Madde bulunmaktadır. Fakat ABD-AB üye ülkeleri haricindeki diğer ülke hava yolları genelde 3-4. Madde veya 5.Maddelere kadar mutabakat sağlamanın daha sağlıklı olduğunu düşünmektedir. 7-8 ve 9. Maddeler ülkeleri endişelendiren haklar içerdiğinden kabul edilebilir değildir. Peki, 7-8 ve 9. Maddeler ne tür endişeler içermektedir.

7.Madde: Havayolu Firması ülkesinde herhangi devam eden uçuş hizmeti olmadan iki yabancı ülke arasındaki yolcu veya yük taşıması hakkını sağlamaktadır. Örn/ Bir İtalyan Havayolu kendi ülkesinde hiçbir yolcu ve yük hizmeti sunmadan, Türkiye üzerinden Sudi Arabistan’a yolcu ve yük taşıması hakkını kapsar.

8.Madde: Havayolu Firması ülkesinden, bir başka ülkeye ve tüm iç hatlarına yolcu ve yük taşıma hizmetini (iki ya da daha fazla nokta arasında) kapsamaktadır. Örn/ Bir İtalyan Havayolu kendi ülkesinden, Türkiye’ye yolcu ve yük taşımakla kalmaz akabinde aynı hizmeti Türkiye iç hatların da dahi yapması söz konusudur. (Kabotaj Hakkının Ortadan Kalkması)

9. Madde: Havayolu Firması ülkesinde herhangi devam eden uçuş hizmeti yokken, bir başka ülkede iç hat seferleri düzenlemesini kapsamaktadır. Örn/ Bir İtalyan Havayolu kendi ülkesinde hiçbir yolcu ve yük hizmeti yokken, Türkiye İç hatlarını bir milli havayolu gibi yolcu ve yük hizmeti vermesini kapsamaktadır.

“Açık Semalar Anlaşması” Dünya Sivil Havacılık sektöründeki yatırımları derinden etkileyecek ve Yeni Dünya’yı şekillendirmek için bazı satın alma ve birleşme işlemlerini gerçekleştirebilir. Rekabet artacak ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşmaya göre bundan böyle AB üyesi ülkelerin havayolları ABD kentlerine, ABD havayolları da AB kentlerine herhangi bir kısıtlama olmadan sefer düzenleyebilecekler. Anlaşma, havayolu şirketlerinin sadece kendi ülkelerinin havaalanlarından değil herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinin havaalanından uçabilmesine imkân veriyor.

Anlaşma ayrıca, Avrupa ve ABD’de ikincil önemdeki hava limanlarının da canlanmasına ve bir noktadan diğer noktaya direkt uçma imkânı tanıması ile birlikte tüketiciye daha fazla seçenek sunulmasına da olanak sağlıyor. Tüketiciye yarayacak Anlaşmada asıl kazanan taraf ise hem ABD hem de AB’deki tüketiciler olacak. Aynı hat üzerindeki yolcu için daha fazla havayolunun rekabet etmesi sonucu fiyatlar düşecek, ancak bu düşüşün büyük etkisi daha çok ‘Business Class’ biletlerde hissedilecek. Business Class biletlerde önemli bir indirim beklenebilir, ama ekonomi sınıfındaki indirim sınırlı kalacaktır diye düşünüyorum.

SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) bu kısıtlamalara inat Türkiye ile İkili Hava Ulaştırma Anlaşması bulunan ülkelerin havayolu işletmelerinin kuzeyde Samsun-Çarşamba, merkezde Nevşehir-Kapadokya ve güneyde Gaziantep Havaalanlarına kısıtlama olmaksızın “Open Sky (Açık Semalar)” olarak tanımlanabilecek bir sistemle uçuş gerçekleştirmesini sağlayacak bir uygulama başlattı. SHGM bu proje ile özellikle ülkeler arasında yapılan anlaşmalarla getirilen uçuş kısıtlamaları nedeni ile pazara giriş yapamayan havayollarının önü açılarak havayollarına yeni fırsatlar sunulması hedeflendi.

Açık Semalar Anlaşmasının AB üyesi olmadığımız için Türk havacılık sektörünü şuan için bağlamadığını ancak tedbirli olmakta ve projelerimizi hızlandırmakta fayda var.

CLEAN SKY (TEMİZ GÖKYÜZÜ):

Havayolu Taşımacılığında daha az gürültülü ve daha fazla yakıt tasarrufu sağlanması bunu ise uçak ve hava taşımacılığının çevresel performanslarını yeni teknolojilerle ve yeni nesil uçaklarla artırmak, uçak üretici ve tedarikçileriyle bu süreci hızlandırma projesidir.

  • Bu proje kapsamında 2017 ve 2020 yılında yeni uçak tasarımlarında hedefler ise;
  • Yakıt tüketimi ciddi azaltılması yoluyla CO2 emisyonlarında % 50 indirim
  • NOx (azot oksit) emisyonlarında % 80 azalma
  • Dış gürültü (SES) % 50 indirim
  • Yeşil ürün yaşam döngüsü: tasarım, üretim, bakım ve bertaraf / geri dönüşüm

2020 ve 2050 yılında uçak sayıları , yolcu artışları ve yeni havalimanların faaliyeti ile ortaya çıkacak gökyüzü kirliliğini ve gürültüyü asgari düzeye indirecek bu projenin çevre ve insanlar açısından güzel bir proje olduğunu belirtmek isterim.

Hoş ve Esen Kalınız.

Saygılarımla…

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika