spot_img
spot_imgspot_img
7.4 C
İstanbul
Çarşamba, 4 Aralık 2024

Havacılıkta Dijitalleşememe Problemi

Seçtiklerimiz

Havayolu Taşımacılığı sektöründe her alanda dijitalleşme yolunda adımlar atılıyor ve atılmaya da devam edecektir. Fakat bazen en büyük ve bayrak taşıyıcı yerli havayolları dahi hızlı gelişen dijitaleşmeye ayak uyduramamaktadır. Haliyle her yönüyle ve her alanda paralel dijitalleşmek çokta kolay değil. Çünkü alt yapı, teknik personel v.b insan kaynaklarının doğru orantılı olarak sürkülasyonu mümkün olmayabilir. Tabi ki bu işin bilişim ve teknolojik tarafı, fakat biz biraz daha görsel ve sosyal kısmına değineceğiz.

1-GÖRSELLİK: Havacılık Medyasının en çok mağdur edildiği ve zorlandığı bir alandır görsellik. Türkiye Havayolu Taşımacıları maalesef GÖRSELLİK konusunda çok zayıflar. Görsellik konusunu ciddi anlamda ele alan bir havayolumuz yok. Çünkü tarafımıza gönderilen haberlerin görsellerini GOOGLE GÖRSEL kısmında bulmakta çok güçlük çekmekte ve aramalarda havayolu taşımacıların hep aynı görselleri ile yüzleşmekteyiz.

Yurtdışında bazı havayolları GÖRSELLİK konusuna çok önem vermekte ve bu konuda havalimanların da fotoğraf çekme alanında uzman ekip ile MARKA ve PRESTİJLERİNE bol çeşitli fotoğraflar ile renk katmaktadırlar.

Ayrıca Türkiye Havayolları, Havaalanları, Otoriteleri ve sektörümüzün diğer şirkelerinin CEO-CIO-CTO-CISO-CFO-CLO-CGO-COO-CMO-CAO v.b yöneticileri basın açıklaması yaptığında maalesef GÖRSEL olarak kullanılacak hiçbir fotoğraflarını veya profesyonel bir şekilde çekilmiş tek bir görselini bulamamaktayız. Bu alanda sadece eski THY CEO’su Sayın Temel KOTİL bey’in güzel bir GÖRSEL çalışması olmuştu ve medyamız bu görselleri çok iyi değerlendirmişti.

Düşünün Bir Başkan veya CEO Basın açıklaması yapacak; Konuşmalarında havacılık sektörü için çok önemli bilgiler verecek veya ülkesinden dünya ülkelerine ciddi bir mesaj yayınlanacak fakat adam akıllı bir görseli yok, varsa da ya ağzı yamuk, gözü kapalı, çok kötü, bozuk ya da mekan farklı, duruşu uygun değil yani her yönüyle OFSAYT. Bu tür önemsiz gibi gözüken konular aslında bir bütünlüğü ifade eder ve bütünlük tamamlanır. Haricinde tüm havayolu taşımacılarının BASIN-MEDYA ve KURUMSAL İLETİŞİM departmaları bulunmaktadır ve bu konuyu acilen masaya yatırmaları gerektiğini düşünmekteyim.

İnanınız Başarılara imza atmış THY’nin ve yöneticilerinin GOOGLE’de veya diğer arama motorlarında adam gibi görselleri bulunmamaktadır. Lütfen GOOGLE’de ‘’THY YÖNT. KURULU BAŞKANI SAYIN İLKER AYCI’’nın resimlerine bakınız kullanılacak tek bir görseli dahi yok. Haricinde ‘’ATATÜRK HAVALİMANI’’ kullanabileceğimiz düzgün bir görseli yok. THY CEO’su ‘SAYIN BİLAL EKŞİ’’bey’in bir düzgün fotoğrafı var ‘’Baş ve İşaret Parmağı’’ görseli o görseli her yerde kullanamıyoruz, kullanınca yanlış anlaşılır diye vazgeçiyoruz. Tabi bu örnekleri DHMİ, SHGM, ONUR AİR ….V.b yöneticiler ile çoğaltabiliriz. Fakat değinmek istediğimiz hususun anlaşılması adına yeterli olduğunu düşünüyoruz.

Tabi GÖRSEL bütünlük sadece bunlardan ibaret değil her yönüyle ele alınması ve planlanması gerekmektedir. Lütfen MARKA ve KURUMSALLIK alanlarınızı yarım, yamalak bırakmayınız.

2-SOSYAL AĞLAR: Sosyal ağlar çağımızın en önemli iletişim ağıdır. Sosyal ağlardan mesajlarınızı direk müşterilerinize ulaştırabilirsiniz ve çok etkili kampanyalar ile akıllarda kalabilirsiniz. Maalesef havayolu taşımacılarımız, otoritelerimiz v.b sosyal ağlarda iletişim kurmayı pek sevmemektedir. Hatta ulaşılmaz olmayı daha çok önemsemektedirler. Veya teknoloji ile barışık olmadıkları için uzak durmayı daha doğru bulmaktadırlar. Toplum arasında sosyal ağların kullanım alanı oldukça artmakta ve gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır. Unutmamak ve kabul etmek gerekir ki artık sosyal ağların şaşırtıcı gücü ve yaşamımızı biçimlendiren etkisi var.

Bu nedenle havacılık sektörümüzün artık ciddi anlamda sosyal ağlara yönelmeli ve müşterilerin şikâyet, istek,memnuniyet ve taleplerine anlık cevaplar vermelidir. Çünkü müşteriler sosyal ağlar ile anlık düşünce, duygu ve şikâyetlerini çok büyük kitlelere duyurabilmekte ve mevcut yapınıza çok ciddi maddi, manevi zararlar veya karlar verebilmektedirler. Neticede müşteri her yönüyle velinimettir.

Bu tür isteklerin cevapsız kalması nedeniyle, sosyal ağlar da ve şikâyet blogların da yığınca şikâyetleri görmek mümkün. Üçüncü havalimanının faaliyete geçmesi ile havayolu alternatiflerinin fazlalığını göz önüne aldığımızda ilerleyen yıllarda müşterilerin farklı havayolları tercihi yolcu yüzdesi oranı dengelerini değiştirebilir. Ayrıca sosyal ağlarınızda da GÖRSEL paylaşımlarınıza çok önem vermeniz gerekmektedir.

Bu tür konuları uzun uzun yazmak mümkün. Biz yalnızca görevimizi yerine getiriyor ve önemsiz gibi gözüken şeylerin aslında ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Umarız yetkililer de konunun önemini, ehemmiyetini kavrar ve çözüm için adım atarlar.

Şen ve Esen Kalınız.!

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika