spot_img
spot_imgspot_img
11.2 C
İstanbul
Perşembe, 26 Aralık 2024

Küresel Havacılık ve İstatiksel Analiz

Seçtiklerimiz

2014 Yılı istatiksel verilerine baktığımızda 2013 yılına nazaran iyi bir ivme gösterdiği aşikar. Dünya genelinde genel yolcu ve kargo trafiğinde ise Orta Asya ve Asya kıtalarına doğru yavaş yavaş bir kayma izlemlediğimi belirtmek isterim. Ayrıca genel yolcu trafiğinin Ocak ayında 1,5 oranında büyüdüğü görülüyor. Genel Küresel tabloları analiz ettiğimde Avrupa kıtasında genel yolcu trafiğinde  -1.3 oranında bir düşüş, yaşandığı çok net bir şekilde kendini belli ettirmekte.

Yanı sıra, İstanbul (IST) ve Moskova (DME) havalimanları diğer yıllara nazaran ciddi anlamda genel yolcu potansiyelini arttırdığı görülüyor. Dünya genelinde ise tüm havalimanları % 18 ve %13 oranında çift haneli büyümeleri olduğunu istatiksel olarak yayınlanmışlar. Fakat Abu Dabi (AUH) ve Dubai (DXB) yolcu trafiğinde % 19 bir büyüme kaydederken, diğer aylara kıyasla performansının % 14,5 yavaşlama belirtisi gösterdiğini gözlemledik.

Özellikle, ulaştırma ve turizm sektörünün diğer sektörlere göre en iyimser bir yükseliş gösterdiği ise gözlerden kaçmıyor. Diğer yıllara nispeten istatikler karşılaştırıldığında hava kargo güzel bir ivme göstermekte Ocak ayı için yıllık büyüme % 7,4 oranında ve bu ivmenin sektör yöneticilerinin yüzünü güldürdüğü de aşikar. Ayrıca 2014 yılı Mart,Nisan,Mayıs ve Haziran aylarında ise havalimanı şirketlerinin yük(Bagajlı) yolcuları havayolu taşımacılarına ciddi ek kazanç sağlamıştır.Hava Kargo ve Yük yolcuları genelde mevsimsel olarak değişkenlik gösterse de , tahminimce önceki  aylara nazaran +3 bir artış gösterecektir.

Genel Küresel istatikleri analiz ettiğim de genel yolcu trafiğini ve hava kargodaki çarpıcı kayma apaçık gözler önüne serilmektedir. Kısaca istatiksel analizlerimde gözlemlediğim şudur ki; Avrupa da ki euro krizleri piyasaları tedirgin etmekte, Amerika’da ise mali uçurum gibi diğer piyasa riskleri hava taşımacılığı sektörü için engel olmaya devam etmektedir ve bu ileriki yıllarda kendini daha şiddetli gösterecektir. Aslında Avrupa da havalimanı/havayolu işletmecilerinin tek amaçları şuan kendi yolcu potansiyellerini muhafaza etmeye çalışıyor olmalarıdır. Küresel anlamda 3. Havalimanının sektöre göz kırpması ile Küresel dengelerin değişeceği net ve apaçık ortadadır. Bu durumda havacılık sektörünün merkezi şüphesiz ki Ortadoğu, Latin Amerika-Karayipler, Asya-Pasifik yanı sıra Doğu Avrupa ve Türkiye olacaktır.

Yine istatiksel analizlerimizi göz önümüze aldığımızda Küresel finans krizinden bu yana ilk kez, AB havaalanlarında ve AB dışı havaalanları arasındaki yolcu trafiğindeki alçalışın azda olsa ufak rakamlarla yukarda olduğunu görmekteyiz. Küresel finans krizi-Euro’nun daha çok – Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya, Kıbrıs ve İtalya gibi belirli ülkeleri ayrıca Ukrayna ve Norveç gibi ülkelerde arz/talep karşılaştırması yapıldığında kendini ciddi anlamda gösterdiğini buradan siz değerli okurlarıma söyleyebilirim.

Avrupa havaalanları, Nisan 2013 ve Nisan 2014 karşılaştırıldığında yolcu trafiğinde % 8 oranında etkileyici bir artış oranı çıktığını belirtmek isterim. Avrupa Havaalanları Nisan 2013 ile Nisan 2014 karşılaştırırken, grup başına yolcu trafiğinde en yüksek artış yaşanan havalimanları ise şöyle:

GRUP 1: Londra LGW (15,4%), İstanbul AHL (11,9%), Barselona BCN (10,8%), Moskova SVO (10,6%) ve Moskova DME (9,6%)
GRUP 2: İstanbul SAW (33,6%), Tel Aviv (33,0%), Atina ATH (28,0%), Gran Canaria (22,3%) ve Lizbon (18,1%)
GRUP 3: Heraklion (% 31.2), Lanzarote (20,7%), Faro (17,7%), Birmingham (16,7%) ve Catania (15,9%)
GRUP 4: Montichiari (+1,097.1%), Santorini (55,8%), Hanya (48,3%), Belgrad (46,1%) ve Chambery (45,8%)


(Grup 1): 
Yılda 25 milyondan fazla yolcu ,(Grup 2): 10 ve 25 milyon yolcu arasında karşılama havaalanlarını, (Grup 3): yılda en az 5 milyon yolcu ağırlayan 5 ve 10 milyon yolcu ,(Grup 4): Yılda en az 1 milyon ve 5 Milyon yolcu

Özellikle ekonomik dalgalanmaların hızı ve derinliği konusunda süregelen belirsizlikler önümüzdeki aylarda talep artışının benzer seviyelerde sürdürmesi ne kadar mümkün olacak, hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Önümüzdeki hafta daha genel bir istatiksel analiz ile bu yazımı pekiştirerek köşe yazımla siz değerli okurlarımın karşısında olacağım.

Hoş ve Şen Kalınız. Saygılarımla….

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika