Türk Hava Yolları Genel Müdürü Ekşi, Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) düzenlenen 3. Kariyer Zirvesi’nde yaptığı konuşmada bütün pilotlarının Türk olması için gayret ettiklerini belirterek, ‘2023’e doğru Türk Hava Yolları bütün pilotlarını yerli pilotlardan temin edebilir noktaya geleceğini ifade etti.
Gerçeklerle yüzleşince aslında THY’nin yabancı pilot aşkı yerli pilotlarımızın yıllarca İŞSİZ kalmasına sebep olmuştur. Çünkü ATPL Frozen Lisansına sahip öğrencilerimizin çekmediği çile ve cefa kalmamıştır. İŞSİZLİK korkusu da cabası.
THY’nin yabancı pilot aşkı ülkemizin yerli pilotlarına koyulan en büyük AMBARGO’dur. Sayın Ekşi’nin sözleri gelecek adına çok umut vericidir. Fakat pilotluk bazı uçuş okulları, üniversiteler ve havayolları tarafından TİCARİ bir rant kapısı haline getirildi. Pilotluk eğitimleri öncesi ve sonrasında her türlü entrika ve kurtlar sofrası kurulmuş vaziyettedir. Dünya da kendi öğrencisine ve geleceğine böylesine İŞKENCE çektiren başka bir ülke yoktur.
Dünya da en pahalı PİLOT yetiştiren ülkeyiz. Buna rağmen Hem uçuş okullarından hem de üniversitelerden mezun olan bazı öğrencilerimiz maalesef akıcı bir İNGİLİZCE’ye sahip olamamaktadır. Çünkü havacılık dilini pek önemsemiyoruz. Yerli pilotlarımıza İŞKENCE kayıt ile başlıyor.
Yerli Pilot adayları;
Ülkemizim şartları göz önüne alındığında evini satmayı, kredi çekmeyi veya borçlanmayı göze alarak pilotluk hayallerini gerçekleştirmek isteyen pilotaj öğrencilerinin gerçeklerle yüzleşmesi eğitiminin bitmesine yakın gün yüzüne çıkıyor. Yani uçuş okullarına ödediği (atpl frozen 75.000-EUR + diğer masraflar) ile havayollarına pilot iş başvurusu yapamıyor ve önlerine birçok engeller çıkarılıyor.
İşte tam da bu aşamada havayollarının devreye girmesi gerekiyor. ATPL Frozen lisansına sahip öğrencilere (ICAO LEVEL 4 veya MCC sertifikası hariç) aşağıdaki eğitimlerden hiçbirini şart koşmaması gerekiyor. Şart koştuğu vakit hem zaman, hem psikolojik, hem de maddi olarak AMBARGO başlıyor. ATPL Frozen lisansına sahip adaylarımıza MCC, Type Raiting ve Line Training eğitimlerini havayolunun vermesi ile ancak bu AMBARGO kaldırılmış olacaktır.
Mezuniyet sonrası;
ATPL Frozen Lisansına sahip bir pilot adayı
- ICAO LEVEL 4 (tahminen 2.000-EUR) sertifikasını alması gerekiyor.
- sonra MCC (Multi Crew Cooperation-tahminen 5.000-EUR) sertifikası alması gerekiyor.
- sonra Type Rating Training (A320 veya B737-tahminen 30.000-EUR) TİP eğitimi alması gerekiyor. Peki bitti mi? Bitmedi
- sonra Line Training (750hrs veya 1.000hrs-tahminen 55.000-EUR) uçuş eğitimi görmesi gerekiyor. Peki bitti mi? Bitmedi
- sonra Havayolu başvuru süreçleri ile DLR ve assesment süreçleri başlıyor. Geçmediği takdirde dışarda DLR ve Simülatör eğitimleri veren firmalar kapıda bekliyor öğrencileri tahminen 2.000-EUR ödeme yapıyor. Peki bitti mi? Bitmedi
- sonra banka ödemeleri başlıyor ve 10 yıl boyunca KREDİ ödüyor öğrencilerimiz.
Evet kısaca anlayacağınız yerli pilotlarımızın pilot olma hayali 12-14 yıl boyunca ne cefa ve çilelerle gerçekleşmekte ve 14 yıl sonra DERİN bir nefes almaktadırlar. Türkiye de pilot olmanın bedeli LINE’siz ortalama 100-120bin EUR civarlarındadır. Yurtdışı daha hesaplı pilot eğitimleri için ama bazı uçuş okullarının hayali İŞ GARANTİLERİ ve İNGİLİZCE nedenleriyle TÜRKİYE’de eğitim görmek zorunda bırakılan adaylar da mevcuttur. Türkiye de PİLOT eğitimleri ve öğretmenler gerçekten iyi , asıl mevzu TİCARİ RANT kısmı.
Dikkat çekmek istediğimiz asıl konu; Bu şart ve imkanlar da 35-45milyon genç nüfuslu ülkemizde mezun edebildiğimiz veya daha doğrusu bu parayı ödeyebilen öğrenci sayısı sadece 500 öğrenci.
THY’nin kendi uçuş okulunu saymazsak bu sayı 200-250 öğrenci aday sayısına düşecektir. Bu ülkemizin ayrıca EKONOMİK durumunun da bir göstergesidir. Haliyle parası olan her aday PİLOT olamayacağına göre THY’nin yabancı PİLOT AŞKI kıyamete kadar sürecek gibi gözüküyor.
Yabancı PİLOT sevdasından vazgeçmek ve YERLİ PİLOT yetiştirmek için tüm TİCARİ ENGELLERİ kaldırmak gerekiyor. Gerçekten yerli ve milli duygularla hareket etmek gerekiyor. Ayrıca PİLOT yetiştiren tüm Üniversite ve Uçuş okullarının – Havayolu yetkilileriyle ve BANKALARLA bir araya gelip İYİ bir konsorsiyum oluşturmaları gerekmektedir. Akabinde yerli pilotlarımızın bu işkenceden kurtulması pek mümkün gözükmemektedir.
Sonuç olarak; eğer böyle devam edilirse THY’nin yurtdışı firmaları ile yapmış olduğu yabancı pilot aşkı işbirliğinin de bitmesi sadece hayalden öteye geçemeyecektir.
Her şey bizim elimizde. Yerli ve daha İYİ profesyonel pilotlar yetiştirmek mümkün.! Niyet önemli, yeterki isteyelim.