spot_img
spot_imgspot_img
9 C
İstanbul
Çarşamba, 25 Aralık 2024

TAV “engelsiz havalimanı” BM’de örnek gösterildi

Seçtiklerimiz

TAV’ın “engelsiz havalimanı” uygulamaları BM’de örnek gösterildi
 
 
TAV Havalimanları’nın İstanbul Atatürk’ten sonra Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında da hayata geçirdiği "engelsiz havalimanı" uygulaması New York’ta Birleşmiş Milletler’de düzenlenen forumda "iyi örnek" olarak sunuldu.
 
 
TAV Havalimanları ve Dünya Engelliler Birliği (WDU); Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi’ne Taraf Devletlerin 9. Toplantısı kapsamında New York’ta bir araya geldi. TAV’ın işlettiği Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları bu yıl Dünya Engelliler Vakfı (DEV) Teknik Komitesi tarafından oluşturulan USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı için GlobalGROUP tarafından denetlenip sertifikalandırıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı’da geçtiğimiz yıl bu sertifikayı alan ilk kuruluş olmuştu.
 
 
 
BM Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantı kapsamında, Dünya Engelliler Birliği 16 Haziran Perşembe günü “Taahhütten Eyleme” temasıyla “Küresel Erişilebilirliğin Kazanımları” başlıklı bir yan etkinlik düzenledi. TAV İstanbul İSG ve Çevre Müdürü Emrah Gürer ve Terminal İşletme Müdürü Barış Temur, TAV Havalimanları İş Geliştirme Koordinatörü Fatih Ömür ve TAV Ege İSG ve Çevre Koruma Şefi İsa Komi “TAV Erişilebilir Örnek ve Öncü Havalimanı Uygulamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
 
 
 
TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü konuya ilişkin olarak, “TAV olarak, yedi ülkede işlettiğimiz 14 havalimanında yılda 100 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyoruz. Yolcu memnuniyetini tüm operasyonlarımızın odağına koyuyoruz. Bu kapsamda, havalimanlarımızda sunulan tüm hizmetlerin, tüm yolcularımız için erişilebilir olmasını sağlamayı ana sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. İstanbul Atatürk, ardından da Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarının engelliler için erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla çeşitli uygulamaları hayata geçirdik. Bu çalışmalarımızın WDU ve GlobalGroup gibi uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanması ve BM’de örnek olarak sunulmasından gurur ve mutluluk duyduk. Bu vesileyle uygulamalarımızın ulaştırma sektöründe yaygınlaşmasına öncülük etmeyi, erişilebilirlik konusunda toplumsal farkındalık oluşmasına katkı sunmayı umuyoruz” dedi.
 
 
 
TAV’ın üç havalimanı engelsiz havalimanı projesi kapsamında da en üst seviye olan Platin sertifikaya sahip bulunuyor. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında terminal binaları ve otoparklarda hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı. Asansörlere Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konuldu. Terminallerde bulunan tuvaletler engellilerin kullanımına daha uygun hale getirildi. Ankesörlü telefonlar tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirildi. Havalimanlarında asistan yardım noktaları oluşturuldu. Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması çalışanlara temel işaret dili eğitimi verildi. 2015’te İstanbul, Ankara ve İzmir’de engellilere yönelik sistemi kullananların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 20 yükseldi.
 

Sunumun ardından WDU İkinci Başkan Yardımcısı Yusuf Al Zubair tarafından “Küresel erişilebilirliğin kazanımlarına katkılarından dolayı” TAV yöneticilerine takdim edildi.
 
WDU, 75 ülkeden engelli hakları alanında çalışan 300’den fazla kuruluşun katılımıyla merkezi İstanbul’da olarak faaliyet gösteriyor. USTAD 2011:2015 standardı Dünya Engelliler Vakfı tarafından 5378 sayılı Engelliler Kanunu, BM Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme ve BM Engelliler için Dünya Eylem Planı’na uyumlu olarak geliştirildi. Bu standart yapıların engellilerin erişimine uygun olup olmadığını denetliyor. Türkiye, BM Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeyi 2009 yılında imzalayarak yürürlüğe koydu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika