Türkiye’de 1999 yılında havalimanı özelleştirmeleri sürecinde terminal işletmeciliğine başlayan ve yurt içi ve yurt dışında 7 ülkede 14 havalimanı işleten TAV Havalimanları Holding, şimdi de Metaverse’de (Sanal evren) dijital havalimanı satın alıyor.
Gazeteci Şelale Kadak’ın Youtube’da yayınlanan programına katılan TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, hızla gelişen dünyada son teknolojik gelişmeleri en hızlı şekilde kullanabilen şirketlerin her zaman bir adım önde olduklarını belirterek, kendilerinin de özellikle pandemi sürecinde Zoom, Teams ve Skype gibi online görüşme teknolojileri üzerinden hizmetlerini kesintiye uğratmadan çalıştıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.
Dünyada bilgi ve sermayenin transferini online yapabildiklerini ancak, insanların ve üretilen malların nakliyesinin mutlaka ulaşım aygıtlarıyla yapılabildiğine dikkat çeken Sani Şener, şunları kaydetti:
“Böyle bir küresel dünyada malların ve insanların yer değiştirmesi devam edecek. Bazen kesintiler olabilir. 11 Eylül’den sonra da SARS hastalığından sonra da ulaşım ve havacılık kesintiye uğradı. COVİD-19 biraz farklı. Bu ekonomik krizi de getirdi. Ama buna rağmen insanlar uçmaya başladı. İş seyahatleri de yavaş yavaş başlıyor.
Zoom, Teams, Skype gibi online görüşmeler bu süreçte arttı. Bu iletişim araçlarıyla çok güzel iletişim kuruluyor ama karar verilemiyor.
İnsanlar bunların arkasına saklanarak ‘bakarız’, ‘ederiz’ diyerek, ivedi konuları erteleyebiliyor. Bunun için atlayıp gideceksiniz. Almatı’nın satın alınması sürecinde 20-25 kez online görüşmeler yaptık.
Ama sonuca ulaşmakta zorlanmıştık. Tam o sırada pandeminin en yoğun günlerinde atladım Almatı’ya gittim. Yüz yüze bu işi konuştuk ve çözdük geldik. O nedenle karşılıklı görüşme hiçbir zaman bitmeyecek.”
“Metaverse de havalimanı alıyoruz”
Yeni kuşağın son trendleri yakalamaları için çok okumaları, çok öğrenmeleri gerektiğinin altını çizen Şener, dünya ekonomisinde büyümenin devam edeceğini ve her şeyin hızlı geliştiğini, gençlerin dünyadan haberdar olmaları için çok okuyup bilgilenmelerinin şart olduğunu söyledi. Şener, şöyle konuştu:
“Gençler çevreye uyum sağlıyor. O gençlerin ne istediğini bilmemiz için biz de uyum sağlamaya çalışıyoruz. Son dönemde sizler de okuyorsunuz, Metaverse,…
Ben şirketin CEO’suyum. Ben metaverse nedir diye birine sormamam lazım. Her konuda öncü olmalıyız. Bünyemizdeki TAV Teknoloji şirketimize talimat verdim. TAV Havalimanları olarak Metaverse’den havalimanı alıyoruz. Bu işleri gençlere verdik. Onlar bu işleri onlar daha iyi becerir.
Metaverse bilmemiz lazım. En azından iki cümleyle içinde olmamız lazım. Uzmanlık derecesinde olmasa da dünyadaki gelişmelerden özellikle teknolojk gelişmelerden haberdar olmamız gerekir.