spot_img
spot_imgspot_img
5.7 C
İstanbul
Pazar, 22 Aralık 2024

TEMAD’dan ‘Vecihi Hürkuş’ sergisi

Seçtiklerimiz

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Konya İl Başkanlığı, İl Halk Kütüphanesi çatısı altında Vecihi Hürkuş’ un konu edinildiği bir fotoğraf sergisi ve söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Hakan Topçu, Vecihi Hürkuş’ un gerek hayatı gerekse engeller karşısındaki azmiyle herkese örnek olası bir insan olduğunu vurguladı.

Topçu, “Katıksız bir Türk milliyetçisi, havacılığa ömrünü adamış, yılmadan, usanmadan her türlü engellemelere rağmen uçaklar imal eden, uçaklar uçuran, pilot okulu, havayolu şirketi kuran, bedeller ödeyen çılgın havacı, efsane insan, Türk insanının neler başarabileceğinin bir örneğidir.” şeklinde konuştu.

Topçu konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü: “Gelecek kuşaklarımıza efsane pilot Astsubay Vecihi Hürkuş gibi kahramanlarımızı tanıtmak, teknik ve ekonomik imkansızlıklarda bile neler yapılabileceğine örnek yaratmak, geleceğin havacılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla pilot, mühendis, Astsubay tayyareci Vecihi Hürkuş’ u anmayı, yaşamını Kahraman Türk silahlı kuvvetlerine adamış biz emekli Astsubayların milli bir görevi olarak kabul ediyoruz.” Başkan Topçu’ nun konuşmasının ardından Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, emekli astsubay- araştırmacı yazar Mustafa Kılıç ve emekli astsubay- araştırmacı yazar Bahri Kılınçel’ in katılımları işe gerçekleştirilen söyleşide Vecihi Hürkuş konuşuldu.

 
VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR?
 
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan mühendis ve pilot, Vecihi Hürkuş. 
 
I. Dünya Savaşı’nda ilk düşman uçağını düşüren Türk pilotu olan Vecihi Hürkuş, kendi adını taşıyan uçakları üreterek ilk Türk uçak tasarımcısı ve yapımcısı olmuş, Türkiye’deki ilk uçuş okulunu kurmuş, ilk kadın pilotu eğitmiş ve de ilk Türk sivil havacılık okulunun kurucusu olmuştur. Kurtuluş Savaşı’na gönüllü olarak katılan Hürkuş, başarılı keşif uçuşlarının yanı sıra bir Yunan uçağını da düşürmeyi başarmış ve İzmir hava alanına inerek burayı işgalden geri almıştır. Bu başarılar, T.B.M.M. tarafından İstiklal Madalyası ve de üç ayrı Tasdikname ile ödüllendirmesi sonucunu doğurmuş; T.C. tarihi içerisinde üç Tasdikname ile ödüllendirilen ilk ve tek insan Vecihi Hürkuş olmuştur. İlk Türk yapımı uçak olan Vecihi K VI’ı imal etmiş ve ilk uçuşunu 28 Ocak1925 tarihinde yapmıştır.

Türkiye’nin ilk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları’nı 29 Kasım 1954 yılında kuran Vecihi Hürkuş, T.H.Y.’nin elden çıkarttığı uçakları alıp onararak filosunu kurmuş fakat uçaklarına düzenlenen sabotajlar, uçuşlarının gerekçesiz yere iptal edilmesi gibi sebeplerden dolayı bu projesini verimli bir şekilde hayata geçirememiştir. 

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika