Filosundaki en büyük yolcu uçağı 337 koltuklu Boeing 777-300ER olan Türk Hava Yolları, dev yolcu uçağı A380 kiralamak üzere düğmeye bastı.
THY, adı açıklanmayan bir havayolu şirketinden wet lease yani ekipleriyle birlikte 4 uçak kiralayacak. Bu uçaklar önümüzdeki yaz sezonunda uzun menzilli hatlarda THY’nin kapasitesini 337 koltuktan 555’e çıkartacak.
YOĞUN HAVALİMANLARI BÜYÜK UÇAK İSTİYOR
THY’nin bu kararının arkasında yüksek doluluk oranlarına sahip olan ancak slot alınamayan başta Çin olmak üzere Londra Heathrow, New York JFK gibi havalimanlarının talebi etkili oldu. THY hem gövde gösterisi yapmak, hem de ticari olarak kazancını artırmak üzere yüksek doluluk yakaladığı hatlarda Airbus A380 uçaklarını kullanacak. Böylelikle iki uçakla uçmak yerine tek A380’le operasyon gerçekleştirecek.
THY ÖNCE DENİYOR SONRA SİPARİŞ VERİYOR
Türk Hava Yolları, bir süre önce de Polonyalı LOT Havayolları’ndan Boeing 787 kiralamak üzere görüşmelere başlamıştı. San Francisco gibi çok uzun ve yolcu kapasitesi 777’leri doldurmayacak hatlarda bu uçakları kullanmak isteyen THY, kiralama ile uçak maliyetlerini birinci elden Test etmeyi hedefliyor. Bu yaklaşım daha önce Boeing 777-300ER’larda da denenmişti. THY uçakları Jet Airways’den ekipleriyle birlikte kiralamış, Memnun Kalınca da Boeing’e sipariş vermişti.
DÜNYANIN EN BÜYÜK YOLCU UÇAĞI
Avrupalı imalatçı Airbus’ın 555 koltuk kapasiteli yolcu uçağı A380, 2007’den bu yana toplam 123 adet teslim edildi. Kullanıcıları arasında 44 adetle en büyüğü Dubai merkezli Emirates. Singapur Havayolları’nda 19, Avustralyalı Qantas’ta 12, Lufthansa’da 10, Air France’ta 9, Kore’da 8, Thai ve Malezya’da 6, İngiliz Havayolları British Airways’de de 4 adet A380 bulunuyor.
Dört motorlu A380 toplam 575 tonluk maksimum kalkış ağırlığı ile 15 bin 700 kilometre menzile sahip. Liste satış fiyatı 403,9 milyon dolar olan uçak, çeşitli havayollarından 304 adetlik siparişe aldı.
ÖZEL KÖPRÜ YAPILACAK
Üçüncü Havalimanı’nın gecikeceği dikkate alınarak gündeme gelen Atatürk Havalimanı’nın yolcu kapasitesinin artırımı için THY’ye ait kargo binasının yıkılacağı DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından açıklanmıştı. Bu bölüme tamamen geniş Gövdeli uçaklar için terminal yapılacak.
Terminalde A380’in yolcularını hızla boşaltıp alabilmesi için çift katlı köprü konulacak. Böylelikle uçaklar yerde hızlı operasyon yapabilecek. A380’a hizmet verecek köprü, şu anki A kapısının olduğu yere inşa edilecek.
Bu hazırlıklar yapılırken DHMİ ise yoğun yaz sezonu öncesinde Atatürk Havalimanı’nda inşaat çalışmalarına başlaması ise dikkat çekiyor. Teneke Mahallesi olarak adlandırılan yer hizmetleri kuruluşlarının olduğu alan nisan ayından sonra yıkılacak.
TÜRKİYE’YE DÖRT KEZ GELDİ
Airbus A380, Türkiye’ye dört kez geldi. İlk ziyaret Airbus’a ait A380 ile 29 Ekim 2007’de gerçekleşmiş, ardından uçak iki kez Airex Fuarı’na gelmişti. Lufthansa’ya ait A380 de tanıtım uçuşunda Atatürk Havalimanı’na inmişti.
WET LEASE KİRALAMA NASIL YAPILIYOR?
Havacılık kuralları gereği wet lease olarak adlandırılan uçağın ekibiyle birlikte kiralanma anlaşması 6 aylık yapılabiliyor. Bu süreçte uçaklar kiralandığı ülkenin tesciliyle uçarken gövdesinde ise yeni görev yapan havayolunun logosu, yazıları işleniyor. Kiralamayı yapan şirket, bu dönemde pilot ve kabin memurlarının lisanslarını o ülkenin lisansına çevirmesi durumunda ise kendi personelini uçakta kullanabiliyor. Örneğin Jet Airways’den kiralanan 777’lerde THY kabin memurları uçuyor. Altı aylık kiralama süresinin bitmesinin ardından anlaşma uzatılabiliyor.