spot_img
spot_imgspot_img
24 C
İstanbul
Pazartesi, 16 Eylül 2024

THY’nin hedefi 350 uçak!

Seçtiklerimiz

Topçu, THY’nin 205’inci uçuş noktası olarak Mısır’ın turizm kenti Hurgada’ya seferlerinin başlaması dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, yıl sonu itibarıyla THY’nin uçak filosunun 202 olacağını, 2013, 2014 ve 2015 yıllarının uçak siparişlerinin de tamamlandığını söyledi.

Topçu, ”Şu anda uçtuğumuz ve uçacağımız destinasyonları hesaba kattığınız zaman 2020’de THY filosunun 350 uçağı geçeceğini planlıyoruz” diye konuştu.

THY’nin başarılarından herkesin gurur duyması gerektiğini belirten Topçu, şöyle devam etti:

"THY, 2015 hedeflerini 2011’de yakaladı. 10 yıl önce hiç kimsenin aklından günde 3 sefer New York’a uçmak geçmiyordu. Ama şu anda günde 3 sefer New York’a, günde 8 sefer Londra’ya gidiyoruz. Bunlara baktığınız zaman, çok potansiyel var. Bu potansiyel, Türkiye’nin itibarının artması, jeopolitik önemi, hükümetin ikili ilişkilerde yaptığı anlaşmalar, İstanbul’un bir çekim merkezi olması. Biz 2009’da ‘kriz oluyor aman küçülün’ diyenlere şunu söyledik. ‘Biz kriz dahi olsa İstanbul’un potansiyelinden alınan yolcuları geri istiyoruz, kimsenin yolcusuna göz dikmiyoruz. İstanbul’un potansiyelini İstanbul’a iade edin’ diyoruz. Bu çerçevede şu anda yüzde 20’lerin üzerinde bir büyüme yakaladık. Bu büyüme devam ediyor. Bu büyüme dünyanın en çok ülkesine uçarak bizi birinciliğe götürdü. Hiç sıralamaya giremediğimiz uçuş noktaları bakımından dünyada 5’inci sıraya getirdi. Avrupa’nın 3’üncü en önemli şirketi yaptı."

ULUSLARARASI KARGODA 6 UÇAĞA ÇIKIYORUZ

Özellikle kargoda büyüdüklerine işaret eden Hamdi Topçu, THY’yi devraldıkları zaman kargo uçağının olmadığını belirtti.

Topçu, "Uluslararası kargoda 6 uçağa çıkıyoruz. Yolcu taşımadaki avantaj aynen kargoda da var. Hava yolu şirketlerinde kargoyu da yolcuyu da ihmal edemezsiniz. Kargo taşıyan uçaklarımızın da siparişleri artacak. İstanbul önemli bir kargo dağıtım merkezi olacak, transit kargoda da büyüyeceğiz" diye konuştu.

Transit kargoya talip olduklarını vurgulayan Topçu, şöyle devam etti:

"Şu anda 2012 sonu itibarıyla kargodan beklediğimiz hasılat, 600 milyon dolar. Kargo dağıtım merkezlerinden en önemlisi Hollanda’da. Artık İstanbul’u da kargo dağıtım merkezleri arasına çok kısa zamanda sokmayı hedefliyoruz. THY 2012’de yüzde 25’in üzerinde bir büyümeyi yakaladı. THY filosuna ilk defa fabrikasından aldığımız sıfır Airbus 330-200 tipi kargo uçaklarını koyuyoruz. Bu da kargoya verdiğimiz önemi gösterir."

YENİ HAVAAALANI İHALESİ 2012 SONUNDA

Son 6 aydır fazla rötar olmadığını, uçuş sayılarının arttığını ancak pist park sayılarında bir değişme olmadığını anlatan Topçu, askeri alanın bir kısmının DHMİ’ye devredildiğini, bu alanların çok hızlı bir şekilde Atatürk Havalimanı’nın kullanımına sunulacağını, belirtti.

Hamdi Topçu, şunları kaydetti:

"DHMİ’nin projeleri arasında bizim çok istediğimiz, Teneke Mahallesi olarak da adlandırılan mahallenin derhal kalkarak, bir an önce park sahasına ilave edilmesi. Bunlar da ilave edildikten sonra Atatürk Havalimanı’na kısmi bir rahatlama, normalleşme gelecek. Şu anda olağanüstü yoğunlukta iyi bir iletişimin neticesinde kapasitesinin üstünde iş yapılıyor. Artık Atatatürk Havalimanı’nın İstanbul’u kaldırması mümkün değil"

YENİ HAVAALANI PROJESİ

Hükümetin birinci öncelik olarak İstanbul’da yeni bir havaalanı projesini ilan ettiğini hatırlatan Topçu, "Bu yıl sonunda ihaleye çıkıyor, 2012’de ihaleye çıkmış olacak. Bu ihalenin çok süratle 2016’nın başına yetişeceği deklare edildi. Yeni havalimanıyla ilgili bize aktarılan bilgi, çok pisti olan, bağımsız pisti olan 60 kilometrekareye oturacak, uluslararasında İstanbul’a yakışan modern bir havaalanı olacağı" diye konuştu.

İhaleye çıktığı zaman burayı kazanan firmayla görüşeceklerini ifade eden Topçu, "İsteklerimizi kendisine bildireceğiz. Şu anda Atatürk Havalimanı’nın yüzde 70’ni kullanan bir hava yolu şirketiyiz. Bu görüşmede de şartlar uygun olursa bir özel terminal isteğimiz her zaman olacak. Bütün Avrupa’daki büyük hava yolu şirketlerinde olduğu gibi. Buna da alan şirketin ters bakmayacağını düşünüyoruz" dedi.

Bir kısım uçuşların Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na kaydırılacağını da belirten Topçu, "Arkadaşlar çok dikkatli çalışıyor. 5 uçağımızı Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na taşımak istiyoruz" dedi.

THY’nin 300 milyon doların üzerinde bir yatırımı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalanı’na yaptığını, orada aynı anda 11 uçağın bakımını yapacaklarını kaydeden Topçu, şöyle konuştu:

"2013 yılının mayıs ayında tamamen bitmiş olacak. İnşaatı yüzde 65’in üzerinde tamamlandı. Bu THY Teknik A.Ş’nin kapasitesini bir anda 2-3 katına çıkartacak. THY iştirakleri 14 ortaklığa çıktı. Kurduğumuz yeni bir şirket THY’nin 25 uçağının koltuk ihalesini kazandı. 2013’ün mart ayında da sertifikasyonları tamamlanarak uçaklarımıza koyacağız. Alacağımız uçaklarda artık Türk galeleri kullanacağız. Bunları uluslararası üretiyoruz. Ben bütün uçakların da iyi denetlendiği kanaatindeyim"

"Bazı ülkelere vizenin kalkması THY’ye olumlu yansıdı"

Bazı ülkelerle vize uygulamasının kalkmasının THY’ye olumlu yansıdığına dikkati çeken Topçu, "Dışişleri Bakanlığı ile ortak yaptığımız bir proje kapsamında, Türkiye’ye vize uygulayan ülkelerden ABD ve İngiliz ve Schengen vizesi olan tüm pasaport sahiplerine Atatürk Havalimanı’nda vize verilmesini sağladık. THY ile uçtuğu takdirde Atatürk Havalimanı girişinde vize alıyor" dedi.

Topçu, doluluk oranlarının artmasında bu uygulamanın katkısı olduğunu vurguladı.

"32 YENİ HAT AÇACAĞIZ"

Bu yıl sonunda 40 milyon yolcuyu bulacaklarını, gelecek yıl da 46 milyonu geçmeyi hedeflediklerini kaydeden Topçu, şöyle devam etti:

"Bu yıl sonunda 32 yeni hat açmış olacağız. Geldiğimizden beri hiçbir hattı kapamadık. İtalya’da 7 şehre, İspanya’da 6 şehre, Afrika’da 31’inci hattı uçtuk, Rusya’da 8 hatta uçuyoruz. Uçmak istediğimiz halde uçamadığımız hatlar var. 2013 yılının nisan ayında ABD’nin Houston kentine uçuyoruz. 91 ülkeye uçuyoruz ve 91 ülkenin hukukuyla bu şirketi yönetiyoruz. Kriz nedeniyle hiçbir zaman Yunanistan’daki uçuşları azaltma gibi bir planımız yok, aksine artırabiliriz. Brezilya’dan Arjantin’e yolcu alma hakkı kazandık. İstanbul’dan Sao Paulo’ya oradan da yolcu alarak Arjantin’e gidebileceğiz. Aynı şekilde Arjantin’den, Brezilya’ya da yolcu alabileceğiz."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika