spot_img
spot_imgspot_img
7.4 C
İstanbul
Pazartesi, 23 Aralık 2024

THY Tripoli’ye Her Gün Uçacak

Seçtiklerimiz


TRİPOLİ
HER ne kadar Hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan inkar etse de, Türkiye küresel krizin etkilerini hissetmeye başladı. Her sektörün kendine göre bir çıkış yolu bulması gerekiyor ve Türkiye Müteahhitler Birliği bu çıkış yollarından birini Libya’da daha fazla iş almak olarak görüyor.


İşte bu nedenle Türkiye Müteahhitler Birliği organizasyonunda Libya’ya bir iş gezisi gerçekleşti. Bu geziye, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı ve dün Başbakan dahil üst düzey temaslar gerçekleştirdi.

Müteahhitler son 3 yılda Libya pazarının kendileri için yeniden açıldığını, toplam 19.5 milyar dolarlık yeni yurtdışı iş aldıklarını bunun 4.9 milyar dolarının Libya’da olduğunu söylüyorlar. Buna karşılık Libya’nın uzun zamandır ambargo nedeniyle iş yapmadığını, son yıllardaki petrol fiyatlarının yüksekliğinin de etkisiyle Libya’nın çok büyük birikim sağladığını, şimdi altyapı yatırımlarına yeniden ağırlık verdiğini, buradan alınacak çok iş olduğunu söylüyorlar.

RESMİ TEMAS ŞART

Yani şu andaki iş hacimlerini 4-5 kat artırmalarını mümkün görüyorlar. Ama mutlaka en azından Başbakan düzeyinde Libya’yla resmi temas kurulması gerektiğinin altını çiziyorlar. Ama 1996 yılında dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın ziyaretinde ortayı çıkan fiyasko, Türkiye’nin Libya ile daha üst düzey temas kurmasını engelliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün o dönem meşhur Bedevi Çadırı’nda yeraldığını, o nedenle gelmesinin pek mümkün olmadığını kaydeden müteahhitler “Ama artık Başbakan Libya’ya gelebilir” diyorlar. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldım’ın ziyaretini bu girişimin ilk adımı olarak görmek istediklerini çünkü Başbakan buraya gelip Libya Lideri Kaddafi ile görüşmesi halinde alacakları işlerin katlanacağını belirtiyorlar.

İŞLER ZORLAŞIYOR

Müteahhitler Türkiye’de işlerin giderek zora girdiğini, Libya gibi ülkelerden aldıkları işleri büyütmenin, krizi daha az etkiyle atlatmamız için gerektiğini kaydettiler.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, müteahhitler ile yaptığı sohbet toplantısında küresel kriz nedeniyle buradan alınacak işlerin daha da önem kazandığının altını çizerek, “Geçmişe takılı kalmamız lazım” şeklinde konuştu. Bu sözler bir anlamda, geçmişte bozulan ilişkilerin yeniden kurulması gerektiğinin, en azından Bakan Yıldırım’ın böyle düşündüğünün bir işareti gibiydi.

Çin ve İtalya’nın Libya’da bu ilişkiler nedeniyle çok büyük işler aldıklarını, İtalya Başbakanı Berlusconi’nin gelip geçmişteki sömürgecilik dönemleri için özür dilediğini, tazminat ödeyeceklerini söylediğini,bundan sonra İtalyan müteahhitlerine çok büyük işler verildiğini hatırlatıyorlar. Özetle; müteahhitler başka ülke yönetimlerinin yaptığı gibi, siyasi ilişkilerin kullanılıp, kendi önlerinin açılmasını istiyorlar.

THY Tripoli’ye her gün uçacak

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım’ın temaslarından çıkan en somut sonuç, Türk Hava Yolları’nın (THY) her gün Tripoli’ye sefer düzenlemesi konusunda yapılan anlaşma idi. İki taraf arasında sivil havacılık anlaşması imzalandı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, müteahhitlerin isteği üzerine 26 Ekim’den itibaren Tripoli’ye her gün uçuş olacağını, istek üzerine Bingazi’ye uçuş için de çalışacaklarını söyledi. Bu arada Kotil, müteahhitlerin bilet fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etmeleri üzerine, daha önce daha az sefer düzenlendiği için fiyatların yüksek olduğunu belirtip, artık ucuzlayacağının müjdesini verdi.

Önceki gece Bakan Yıldırım ile sohbet yemeğinde konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve söz alan müteahhitler de hem Libya’daki sıkıntılarını hem de genel sorunlarını aktardılar. Müteahhitler vize sorunundan, buradaki temsilcilikler için her yıl yenileme istenmesinden şikayetçiler. En büyük şikayetleri ise yine teminat mektubu temini.

Türk bankalarının teminat mektuplarının Libya’da kabul edilmediğini hatırlatan Erdal Eren, artık mutlaka Türk bankacılık sisteminin ne kadar sağlam olduğunu bu ülkelere anlatılması gerektiğini, bankacılığımızın birçok ülkeden daha iyi olduğunun anlatılıp teminat mektuplarının kabul edilmesinin sağlanmasının gerektiğini söylüyor.

Türk bankalarının başka bankalar aracılığıyla teminat mektubu vermek konusunda çekimser davranmalarından şikayet eden Eren, Libya’da olduğu gibi her ülkede bu sorunun olduğunu, son 2-3 hafta içinde sorunun daha da büyüdüğünü söyledi. Eren, kamu bankalarının kendilerine teminat mektubu vermesi konusunda Başbakanla 2-3 kez görüşme yaptıklarını, verilen talimatlara rağmen bu işin çözülemediğini hatırlattı.

Özetle; küresel krizin etkileri, Başbakan her ne kadar “Hamdolsun iyiyiz” dese de, artık hissedilmeye başladı, çare bulmak gerekiyor.

 

Erdal SAĞLAM Hürriyet

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika