28 Ağustos’ta yaşanan olay şöyle gelişti: Şikago’ya gitmek için yolcularını alan TC-JIH kuyruk tescilli, TK-005 sefer sayılı uçak kalkış için Atatürk Havalimanı’nın 3 bin metre uzunluğundaki 18-36 pistinde Sefaköy yönünden sıraya girdi. Sıranın kendisine gelmesi ile birlikte kuleden kalkış izni alan uçak, Marmara Denizi yönüne doğru pistte koşturmaya başladı.
Ancak uçak pist sonuna kısa bir mesafe kala burnunu güçlükle kaldırarak kalkışını tamamlayıp yoluna devam ederken, pist sonunda bulunan ILS localizer antenlerine hasar verdiği öğrenildi. Yapılan incelemede, 7 ve 8 numaralı localizer antenlerinin kırıldığı tespit edildi. Uçağın kalkışı sonrası kırılan localizer antenlerinin değiştirilmesi için pist kısa bir süreliğine notamlandı.
GEÇ KALKTI
Pist sonunda bulunan localizer antenlerinin çok kırılgan maddeler olduğunu belirten yetkililer,“Uçak geç kalkış yaptığı için uçağın iniş takımları antenlere temas etmiş olabilir. Pilot bunu hissetmemiş ve yoluna devam etmiştir. Ya da dört motorlu uçağın gaz çıkışı antenlere hasar vermiş olabilir” şeklinde görüş belirttiler.
Yaşanabilecek olası bir tehlikenin ucuz atladığını ifade eden yetkililer, uçağın pistten geç havalanmasına neden olabilecek birçok nedenin bulunduğunu belirterek, esas nedeninin olduğunun belirlenmesi için uçağın kara kutusunun FDR (Flight Data Recorder) incelenmesi ve olaydan ders çıkartılması gerektiğinin altını çizdiler.
LOCALİZER NEDİR?
ILS’de uçakların pist doğrultusunda yaklaşmalarını sağlamak için iki ayrı anten bulunuyor. Localizer adı verilen anten, uçaklara pist doğrultusunu gösteriyor. Bu anten yaklaşma yapılan pistin sonunda yer alıyor. ILS’de uçağın süzülüş açısını yani alçak veya yüksek olduğu bilgisini ise “GLİDE SLOBE" anteni veriyor.
Bu anten pistin kenarında bulunuyor. ILS ile uçaklar hava şartlarının kötü olduğu ışık görüş şartlarında emniyetli inebiliyor.
Milliyet