TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN GÖZBEBEĞİ İHA’LAR ZORLU GÖREVLER İÇİN ETKİN VE GÜÇLÜ !
Bölgemiz haritasını yeniden şekillendirecek bir süreçte söz sahibi bir ülke olarak sahada ve de masada etkin olabilmek için Türkiye’nin en büyük kozu, iç ve dış düşman tehditlere karşı caydırıcılığını muhafaza etmekte olan Türk Silahlı Kuvvetleri’dir.
Yaşananlar, ülkemizin toprak bütünlüğünün ancak milli imkanlarla üretilen özgün araç ve gereçler ile başarıya ulaşabileceği gerçeğini kez daha gözler önüne sermiştir.
Temelleri 1920’li yıllarda atılan ve 1930 yıllarda özgün tasarım ve üretim kapasitesi kayda değer bir olgunluğa erişen uçak üretim alt yapısını, Ulu Önder ATATÜRK‘ün ebediyete uğurlanmasının ardından yerli üretim yerine daha ucuz ve de hatta bedava verilen askeri yardımların cazibesine kapılarak atıl hale getiren ve dünyanın en büyük uçak üreticisi olma fırsatını ıskalayan ülkemiz, İHA Serüveninde treni kaçırmamak zorundadır.
Türkiye’de, 1980’li yıllarda Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), İHS konusunu daha iyi tanıyarak, yurt içinde üretimlerine yönelik olarak sanayileşme modellerini belirlemek amacı ile çalışmalar başlatmıştır. TSK, 1989 yılında İngiliz ‘Banshee Hedef Uçakları’nı envantere almış ve takip eden süreçte SSM ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) arasında Türkiye’nin ilk özgün İHA X 1 (Şahit) projesi için sözleşme imzalanmıştır. 1990 yılında, Şahit İHA prototipi ilk test uçuşunu Sivrihisar Hava Meydanı’ndan gerçekleştirmiştir.
KÖŞE YAZISININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ