Alman Turizm Merkezi (DZT), geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan bir toplantı ile Türkiye pazarına yönelik rakamları ve hedeflerini açıkladı.
DZT Alman Turizm Merkezi’nin düzenlediği toplantıda konuşan Basın ve Halkla İlişkiler Türkiye Temsilcisi İnci Gökçe, Türkiye’nin Almanya turizmi için sürekli büyüyen bir kaynak pazar oluşturduğunu vurgulayarak, son on yılda Türkiye’den gelen konukların geceleme sayısının toplamda yüzde 64 oranında artarak Alman incoming turizmine ortalamanın üstünde bir katkı sağladığını söyledi.
Gökçe, “2030 yılına kadar incoming turizmindeki gelişmeye yönelik uzun vadeli tahminlerimize göre de Türkiye dinamik bir şekilde büyümeye devam edecek. Bu doğrultuda Türkiye kaynaklı geceleme sayısının 2030 yılında, mevcut hacminin iki katından fazla artarak 1,3 milyona ulaşmasını gerçekçi buluyoruz” dedi.
Türklerin 2014’te geceleme oranı 638 bin
2014 yılında Türkiye’den gelen konuklar yatak kapasitesi on ve daha fazla olan tesis ve kampinglerde toplam 638 bin geceleme gerçekleştirdi. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre bu geçen yıla kıyasla yüzde 4.0 oranında bir artışa tekabül ediyor. Dünya Seyahat Monitörü IPK International’in verilerine göre Türkiye kaynaklı yurtdışı seyahatlerin üçte biri Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı Bulgaristan (yüzde 9) ve Yunanistan (yüzde 8) izledi. Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya ise yaklaşık yüzde 20’ye varan geceleme oranıyla en çok tercih edilen destinasyonlar oldu; bu eyaletleri Berlin (yüzde 18) ve Hessen (yüzde 14) takip etti. En sık ziyaret edilen şehirler ise Berlin, Münih ve Frankfurt oldu.
inci-gokce.jpgSeyahatlerin % 66’sı internet üzerinden
Türkiye kaynaklı konukların yüzde 65’i Almanya’ya tatil yapmak üzere gelirken içlerinden yüzde 42’si şehir ziyareti yaptı veya bir etkinliğe katıldı. Yüzde 13’ü tur gezisine katılırken yüzde 10’a yakını bir tatil yöresini tercih etti. İş amaçlı seyahat edenlerin oranı yüzde 23 olarak gerçekleşti; bunların arasından ortalamanın çok üstünde olan bölümü (yüzde 71) iş geliştirmeye yönelik seyahatler (fuarlar, konferanslar, kongreler, seminerler ve incentive organizasyonları) yaptı. Almanya’ya gelen Türk konukların yüzde 13’ü akraba ve yakınlarını ziyaret etti. Almanya’ya seyahat eden Türklerin yüzde 68’ı uçak yolculuğunu tercih etti. Seyahatlerin yüzde 66’sı internet üzerinden olmak üzere yaklaşık dörtte üçü için önceden rezervasyon yapıldı.
‘Gelenek ve Görenekler’ 2015’in teması
"Gelenek ve Görenekler"in seyahat ülkesi Almanya’nın uluslararası imajını nasıl etkilediği ve Almanya’nın rekabet alanındaki konumunu nasıl belirlediği konusu, DZT Alman Turizm Merkezi‘nin 2015 yılında uygulayacağı dünya çapındaki tematik kampanyanın odak noktasını oluşturuyor. Kampanya, "Almanya ve Gastronomi", "Yaşanmış Gelenekler“ ve "Sanat ve Zanaat“ konularını ele alan üç başlık altında Seyahat Ülkesi Almanya’nın olumlu ve çağdaş imajıyla bugünün toplumu içinde kök salmış olan yaşanmış, otantik gelenekler arasındaki bağlantıyı kuracak.