Dünyanın savunma sanayiinde 6’ncı, Avrupa’nın 3’üncü büyük şirketi, uzay ve uçak sanayi, güvenlik sistemleri, enerji ve ulaşım alanlarında faaliyet gösteren Finmeccanica Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Pier Francesco Guarguaglini, “Türkiye’yle ilişkilerimiz çok iyi. Ortak yeni model helikopter üretmek istiyoruz” dedi.
SAVUNMA sektöründe dünyanın 6’ıncı, Avrupa’nın ise 3’üncü büyük şirketi, İtalyan devi Finmeccanica Yönetim Kurulu Başkanı Pier Francesco Guarguaglini, Türkiye’nin savunma sanayinin yanı sıra faaliyet gösterdikleri uzay ve havacılık sektörü, güvenlik sistemleri, enerji ve ulaşım sektörleri açısından bakıldığında kilit bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye’de İtalya ile ortak yeni model bir helikopter üretimi için Türkiye’de havacılık sanayi ile işbirliği yapmaya ve raylı ulaşım için sinyalizasyon sistemleri üretimine hazırlandıklarını söyledi. Geçen yıl 18.5 milyar Euro ciro elde ettiklerini kaydeden Guarguaglini, “Bu yıl için 20 milyar Euro ciro hedefliyoruz. Bunun yüzde 5’nin Türkiye’den geleceğini öngörüyoruz” dedi.
100 helikopter anlaşması
Finmeccanica’nın savunma sanayinde halen 20 milyar Euro’luk sipariş almış olduğunu ve 45 milyar Euro’luk sipariş için de ön anlaşmalar yaptığını kaydeden Guarguaglini, şunları dile getirdi: “Türkiye’de de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile 50 adet Agusta Westland tipi helikopter satışı anlaşması imzaladık. Bu anlaşma kapsamında 41 adet de daha sonraki dönem için helikopter üreteceğiz. Bundan 3 gün önce TSK bizden 9 helikopter daha istedi. Bu konuda da anlaştık. Tüm bu helikopterlerin maliyetinin ne olacağını söylemek çok zor ancak son 9 helikopterlik anlaşmanın 100 milyon Euro civarında olduğunu belirtebilirim.”
Yeni model üreteceğiz
Önümüzdeki aylarda Türkiye’de yeni bir helikopter ihalesine girmeye hazırlandıklarını da kaydeden Guarguaglini, “Yine TSK’nın açacağı bu ihalede ABD’li bir helikopter üreticisi ile rekabet ediyoruz. İhaleye sadece iki şirket olarak gireceğimizi tahmin ediyorum. Bizim kazanmamız durumunda, modelini Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirleyeceğimiz bu yeni helikopterlerin bir kısmını Türkiye’de üretmeyi planlıyoruz. Bu konuda Türk Havacılık Enstitüsü ile işbirliği yapacağız. Buradaki ürettiğimiz helikopterleri Hindistan ve Suudi Arabistan gibi başka ülkelere de satmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin Finmeccanica’nın da katılacağı helikopter ihalesinde helkopterin 4 milyar Euro’ya mal olması bekleniyor.
İlişkilerimiz çok iyi
Bünyesinde 80 kişinin çalıştığı Finmeccanica Grubu’nun Türkiye ile 30 yılı aşkın bir süredir ticari ilişkileri bulunduğunu hatırlatan Guarguaglini, şöyle devam etti: “Dünyada 70’ten fazla ülkede ticari faaliyetlerimiz var. Bunların arasında Türkiye bizim için çok önemli. Türk Hükümeti ile ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye’de 1989 yılından bu yana kurduğumuz Selex Kominikasyon şirketimiz aracılığı ile üretim yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde buradaki üretim faaliyetlerimizi artırarak Türkiye’nin bölgesindeki fırsatları daha iyi dağerlendirmek istiyoruz. Türkiye’den başka pazarlara ulaşmak konusunda destek alabiliriz.”
Türkiye’ye 1 milyar Euro’luk uydu yapacak
TÜRKİYE’deki yatırım ortamına yabancı bir isim olmadığını belirten Pier Francesco Guarguaglini, 2007 yılında Türk Hükümetinin yaptığı Yatırım Danışma Konseyi toplantılarına katıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Enerji sektöründe büyük fırsatlar var. Bunları değerlendiriyoruz. Demir yolları için sinyalizasyon sistemleri üreteceğiz. İlk etapta 400 kilometrelik bir proje için Türkiye’de oluşturacağımız bir konsorsiyum ile sinyalizasyon sistemi üreteceğiz. Türkiye’nin açtığı 1 milyar Euro’luk haberleşme uydusu ihalesini de kazandık. Önümüzdeki dönemde bu uydunun yapımına başlayacağız.”
İsrail-Türkiye gerginliği bizim satışlarımızı etkilemez
PIER Francesco Guarguaglini, Türkiye ve İsrail arasında son günlerde tırmanan gerginliğin Türkiye’nin savunma harcamalarını artırıp artırmayacağı konusunda şunları söyledi: “Türkiye ile İsrail iki iyi dost ülke idi. Şimdi bazı sıkıntılar yaşıyorlar. Bu durumun bizim Türkiye’ye olan satışlarımızı etkileyeceğini sanmıyorum. Bizim Türkiye ile aramızdaki savunma sanayi ve havacılık ile ilgili kontratlarımız uzun vadeli anlaşmalar. Ve bu anlaşmalar yapılmadan önce uzun bir hazırlık süreci gerektiriyor. Son dönemde yaşanan olayların bizim satışlarımızı etkilemesi gibi bir şey söz konusu değil. Çünkü zaten takvimimiz belli.”
Büyümemiz gelişen pazarlardan gelecek
GLOBAL kriz sürecinde bir çok ülkenin tasarruf tedbirleri kapsamında öncelikle savunma harcamalarını kıstıklarını belirten Pier Francesco Guarguaglini şunları dile getirdi: “Ancak gelişen pazarlar için durum aynı değil. Batı Avrupa ülkeleri bu konuda kesintiye giderken Hindistan, Türkiye, Brezilya, Suudi Arabistan, Libya gibi ülkelerin de savunma bütçesi arttı. Bizim gelirimizin yüzde 70’i İtalya dışından geliyor. Yine gelirlerimizin yüzde 50’si de Avrupa dışındaki ülkelerden geliyor. Bu orana ABD dahil. Önümüzdeki 10 yılda gelirimizin yüzde 50’sinin gelişen pazarlardan geleceğini düşünüyoruz. Krize rağmen büyüyeceğiz ve bu gelişen pazarlardan gelecek.”
Avrupa Savunma Birliği Türkiye’de toplanacak
FINMECCANICA’nın CEO’su Giorgio Zappa’nın aynı zamanda Avrupa Savunma Sanayi Birliği’nin Başkanı olduğunu hatırlatan Pier Francesco Guarguaglini, birliğin 2011 yılındaki yıllık toplantısını Türkiye’de yapacağını söyledi. Guarguaglini, “Bizim Grubun CEO’su başkan olduğu için yıllık toplantıyı nerede yapacağımız konusunda karar verme yetkisi bizdeydi. Türkiye’den de böyle bir talep gelince kabul ettik. Türkiye bölgesinde çok önemli bir ülke” dedi.
Hurriyet