Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirdiği 14 günlük görevine devam ediyor. 19 Ocak’ta başlayan ve 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından Gezeravcı, Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli mürettebatla birlikte ISS’e ulaştı.
Gezeravcı, uzayda geçireceği 14 gün boyunca, TUA ve TÜBİTAK Uzay Komisyonu tarafından belirlenen 13 önemli deneyi gerçekleştiriyor. Bu deneyler arasında kanserden bağışıklık hücrelerine, malzeme geliştirmeye, uzay araçlarının itki sistemlerine ve mikroalg türlerinin performansına dair geniş bir yelpaze bulunuyor.
Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisine yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazandırma, uzay araçlarının itki sistemlerini daha verimli hale getirme, mikroalg türlerinin karbondioksit yakalama performanslarını ve oksijen üretim kabiliyetlerini belirleme, yeni tedaviler ve önleyici tedbirler geliştirme gibi deneyler, bilim dünyasına önemli katkılar sunmayı hedefliyor.
Gezeravcı, 36 bin aday arasından seçilerek Türkiye’nin ilk astronotu olarak tarih yazdı. F-16 pilotluğu geçmişine sahip olan Gezeravcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ilk insanlı uzay misyonu” duyurusu üzerine uzay yolcusu olma başvurusunu yapmıştı. Seçim, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı.
Uzay yolculuğu, başlangıçta 9 Ocak olarak belirlenmiş ancak hava şartları nedeniyle ertelenerek 19 Ocak’ta gerçekleştirilmişti. Gezeravcı’nın, ISS’den yapacağı 2 Şubat tarihli ayrılışının ardından gerçekleştirdiği deneyler, Türkiye’nin uzay alanındaki gelişimine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.