Uzayda Türk Teknolojisi: Alper Gezeravcı’nın 13 Bilimsel Deneyiyle Türkiye’nin Gurur Yolculuğu
GERİ SAYIM BAŞLADI: Uzay yolculuğu, 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece düzenlenecek bir törenle başlayacak.
Türkiye’nin tarihinde bir dönüm noktası olan bu uzay görevinde, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) toplamda 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek. Bu deneyler arasında yer çekimsiz ortamın etkilerini anlamak adına önemli çalışmalar bulunuyor.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen UYNA deneyi, yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi üzerine odaklanacak. Bu, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından geliştirilen UzMAn deneyi, yer çekimsiz koşullar altında adapte olan mikroalg türlerinin büyüme ve dayanıklılık testlerini içeriyor. Bu çalışma, uzayda bitki yetiştirmenin ve karbon dioksit yakalamanın yanı sıra yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesine yönelik önemli veriler sağlayabilir.
Ayrıca, Ankara Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen METABOLOM araştırmasıyla uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri incelenecek. Bu çalışmanın, uzun süreli uzay görevlerinde insan sağlığına yönelik risk faktörlerini anlamak ve yeni tedaviler geliştirmek açısından önemli olduğu düşünülüyor.
Alper Gezeravcı’nın gerçekleştireceği diğer deneyler arasında kimyasal tepkimelerin incelenmesi, bitki büyümesi, gen düzenleme tekniklerinin kullanımı ve mikro yer çekimi ortamında lehimleme süreçlerinin araştırılması gibi çeşitli konular yer alıyor.
Uzay görevinin tahmini maliyeti ise astronot eğitimi, yolculuk bedeli ve ISS’deki yaşam destek maliyetini içererek 55 ila 60 milyon dolar arasında değişiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı ile karantina sürecinde video konferans aracılığıyla görüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı ile video konferans aracılığıyla görüştü. Karantina’da bulunan Gezeravcı, 17’i Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de düzenlenecek tören ile Uluslararası Uzay Istasyonu’na gidecek.
BİLİM MERKEZLERİNDEN İZLENEBİLECEK
Törenin, 17 Ocak saat 23.00’ten itibaren Ankara-Kızılay ile İstanbul-Taksim’deki planetaryumlardan ve ayrıca;
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlara, ‘dome çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar oluşturuldu. Ankara ODTÜ Yerleşkesi’nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek. Fırlatma töreni, bilim merkezlerinde de izlenebilecek, bu merkezlerde atölye çalışmalarından, uzay filmleri gösterimine kadar birçok programa yer verilecek. Fırlatma töreni; Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi’den de izlenebilecek.”