Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Pakistan Uzay ve Üst Araştırma Komisyonu (SUPARCO) ile uydu alanında iş birliği anlaşması imzaladı.
TUSAŞ, 5 ana iş kolundan biri olan Uzay Sistemleri için çalışmalarını süratle sürdürüyor. Small GEO Uydusu’nun Arjantin’e ihraç eden TUSAŞ, bu alandaki ihraç faaliyetlerine ilave olarak iş birliklerini de arttırıyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre; TUSAŞ, son olarak Pakistan Uzay ve Üst Araştırma Komisyonu (SUPARCO) ile uydu alanında iş birliği anlaşması imzaladı.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Anlaşma kapsamında elektrikli haberleşme uyduları ve diğer uzay projelerine yönelik ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz. İki ülke için hayırlı olmasını dileriz.” ifadelerine yer verildi.
TUSAŞ, şu ana kadar Small GEO, GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ile TÜRKSAT-6A uydularının geliştirme faaliyetlerinde aktif olarak görev aldı. Şirket, GÖKTÜRK-3 ile GÖKTÜRK-1 Yenileme uyduları için çalışmalarını ise halihazırda sürdürüyor. İhracat pazarında ise Small GEO öne çıkıyor.
Small-GEO Uyduları
Yeni Nesil Haberleşme Uyduları Ürün Ailesi; televizyon yayını, multimedya uygulamaları, mobil ve sabit internet erişimi, güvenli haberleşme gibi geleneksel haberleşme uydusu fonksiyonlarını, performans düşümü olmaksızın karşılayabilen ve nispeten daraltılmış hacimli konfigürasyona sahip maliyet etkin haberleşme uyduları konseptidir.
Küresel pazarda “Small-GEO” (daraltılmış hacimli haberleşme uyduları) olarak tanımlanan bu uydular, alışılmış haberleşme uydularına göre düşük üretim ve fırlatma maliyetleri, yüksek performanslı yayın ve haberleşme çözümleri ile dikkat çekmektedir.
Sahip olduğu elektrikli itki sistemi teknolojisi ile optimize edilerek hacmi küçültülebilen haberleşme uyduları; Ka, Ku, X, C, S, L, UHF ve son kullanıcı ihtiyaçlarına göre tanımlanabilecek diğer frekans bantlarında kriptolu veya kriptosuz olarak hizmet verebilecek şekilde yapılandırılmıştır.
Daraltılmış hacimli haberleşme uyduları yeni nesil elektrikli itki sistemleri ile donatıldığından, uzaya gönderilen uydu kütlesi azaltılabilmekte ve böylece bir fırlatıcıya birden fazla haberleşme uydusu sığdırılarak önemli fırlatma maliyetleri kazanımı sağlanmaktadır.
TUSAŞ’tan Arjantin’e ARSAT-SG1 haberleşme uydusu ihracatı
Geniş skaladaki müşteri gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde geliştirilen daraltılmış hacimli uydu ailesi, yeniden boyutlandırabilir ve temel olarak modüler tasarım yaklaşımı yöntemi ile ayrıntılı ve hassas bir biçimde optimize edilmiştir. Daraltılmış hacimli ürün ailesi, uzay kesiminde 0,5 ila 2 ton sistem kapasitesiyle askeri ve sivil amaçlı her türde karmaşık iletişim görevine hizmet etmek üzere tasarlanmıştır.
Yeni nesil haberleşme uyduları ürün ailesi son kullanıcılar için benzersiz avantajlar sağlamaktadır:
- Önemli Ölçüde Optimize Edilen Uydu İlk Yatırımı (CAPEX)
- Kısa Entegrasyon Süresi ve Hızlı Teslimat
- Yüksek Çıkış Kapasitesi (HTS: High-Throughput System)
- Yazılım Tabanlı Esnek Haberleşme Görev Yükü
- Fırlatıcıların Çoğu ile Tam Uyumlu Üst Üste (Stack) ve Birlikte Fırlatma (Rideshare) Konfigürasyonu
- Tümüyle Elektrikli İtki Sistemi
- Asgari 15 Yıl Tasarım Ömrü
Stratejik Avantajlar:
- Yazılım Tabanlı Esnek Haberleşme Görev Yükü
- Elektrikli İtki Sistemi ile Yörünge Transferi ve Yörünge Bakımı
- Çoklu Fırlatma Konfigürasyonu
- Maliyet Etkin Sistem Çözümü