spot_img
spot_imgspot_img
9.7 C
İstanbul
Çarşamba, 20 Kasım 2024

Wizz Air, 2023’te 196 Milyon Dolar Zarar Açıkladı. Ancak 2024’te Küresel Büyümeye Odaklanıyor

Seçtiklerimiz

Wizz Air, Zorlu Bir Çeyreğin Ardından 2024’te Küresel Büyümeye Odaklanıyor

Wizz Air, 2023’ün üçüncü çeyreğinde (Q3) beklenenden daha yüksek zarar açıkladı. Havayolu, motor inceleme sorunları ve Orta Doğu’daki süregelen çatışma nedeniyle uçuşları askıya alırken zorluk yaşamaktadır. Airbus filosundaki motorlarla ilgili sorunlar, geçen yıl boyunca birçok uçağın yerde kalmasına neden oldu.

Ancak zarara rağmen, düşük maliyetli taşıyıcı 2023’te önemli bir büyüme yaşadı; önceki yıla göre kapasitede %20’lik bir artış ve 2020’ye göre %50’lik bir artışla küresel olarak en hızlı büyüyen havayollarından biri oldu. Aynı zamanda 2024 mali yılı net gelir beklentilerini korudu ve Mart 2024’te sona erecek Q4 muhasebe dönemine olumlu bir başlangıç yaptı.

Genel olarak, Ryanair, easyJet ve diğerleri gibi Avrupa havayolu grupları seyahat talebinin yükselmesiyle güçlü sonuçlar açıklamaya devam etse de, sektörün anlık görünümü jeopolitik istikrarsızlık, artan yakıt maliyetleri ve devam eden ekonomik belirsizlik nedeniyle belirsizliğini koruyor.

Wizz Air’ın Q3 2023/4 için bildirdiği 180 milyon euro (196 milyon dolar) işletme kaybı, Q3 2022’de görülen 155 milyon euro (169 milyon dolar) zararından daha büyük oldu. Analistler, Q3 2023 için havayolunun 93 milyon euro (101 milyon dolar) zararını tahmin ediyorlardı.

Wizz Air CEO’su Jozsef Varadi, “Son çeyrekte finansal performans, İsrail kapasitesinin askıya alınması ve yeniden tahsis edilmesi nedeniyle önemli ölçüde etkilendi, ancak 2024 net gelir beklentilerimizi koruyoruz” dedi. “Dış riskleri azaltmak için iyi bir iş çıkardık. İki savaşımız var ve motorlarda büyük bir maruziyetimiz var” şeklinde konuştu.

İsrail’e uçuşlara geri dönme konusunda Varadi, “Durumun birkaç ay öncesine göre çok daha iyi olduğunu anlıyoruz. Yaptığımız her şey, Orta Doğu’daki güvenlik durumunun gelişimine tabi, ancak talebin geri döndüğünü görüyoruz” dedi.

Wizz Air, RTX motorlarıyla ilgili sorunlar nedeniyle etkilenen başlıca havayolu şirketlerinden biri olmuş ve uçakları yerde tutmak ve genel kapasitede azalmak zorunda kalacağını daha önce bildirmişti.

Q3 döneminde motor incelemeleri nedeniyle yerde kalacak uçak sayısında değişiklik olmadı; 2023-24 mali yılı sonunda 40 uçağın yerde kalması planlanıyor ve kapasitenin 2024-25 mali yılına kadar sabit kalması bekleniyor.

Geleceğe bakış

Q3 zararındaki artışa rağmen, Wizz Air, 2024 yılında hava seyahati talebinin artması nedeniyle küresel filosunu 35 uçakla genişleteceğini açıkladı. Şirket, önümüzdeki altı yıl içinde 300’den fazla yeni uçak almayı planlıyor ve 2030’a kadar 500 uçağı aşmayı hedefliyor.

Varadi, bu yeni filonun önemli bir kısmının Orta Doğu’da, özellikle Wizz Air’in yan kuruluşu Wizz Air Abu Dabi’de bulunacağını daha önce belirtmişti. Şirketin şu anda Abu Dabi (AUH) merkezli 12 uçağı bulunmakta olup, önümüzdeki dört ila beş yıl içinde bu sayıyı 50’ye çıkarmayı planlıyor.

Wizz Air Abu Dabi’nin 2023’te üç milyondan fazla yolcu taşıdığı ve bu rakamın önümüzdeki beş yıl içinde on milyona ulaşması bekleniyor.

Varadi, Wizz Air Abu Dabi’nin Birleşik Arap Emirlikleri pazarındaki performansının çok güçlü olduğunu belirtti ve 2023’te işlerini iki katına çıkardıklarını ve 2024’te daha fazla büyüme beklediklerini ifade etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika