Askeri uçaklarda kullanılan fırlatma koltukları 50 yılı aşkın süredir hizmette. İlk imal edilen basit koltuklardan bu yana önemli gelişmeler yaşandı. Günümüzün dördüncü nesil olarak adlandırılan fırlatma koltukları ile pilotlar her şartta uçağı emniyetle terkedebiliyor. Elde tam bir rakam yok ama şu ana kadar fırlatma koltukları ile 12 bin atlayış yapıldığı tahmin ediliyor. Bu sistemler sayesinde binlerce pilotun da hayatı kurtuldu. Fırlatma koltukları basit askeri eğitim uçaklarından uzay mekiklerine kadar hayat kurtarmaya devam ediyor.
Uçakların bulunmasıyla birlikte pilotların nasıl kurtulacağı hep soru işareti olmuştur. Birinci Dünya Savaşı sonrasında bulunan paraşüt azda olsa bu sorunun cevabını verebilmişti. Ancak paraşütle atlamak çok zordu. Eğer uçak kontrol dışı kalmış ve dalışa geçmişse, pilotun vücuduna binen yüzlerce kiloluk yükle hareket etmesi, kendini uçaktan dışarı atması giderek zorlaşıyordu. Pek çok pilot acil durumlarda uçaktan atlamak yerine mecburi iniş yapmayı tercih ediyordu. Bu nedenle kazalarda can kaybı giderek artıyordu.
Askeri uçakların performanslarının artmasıyla birlikte pilotların hayatlarını kurtaracak yeni sistemlere de ihtiyaç duyuldu. Çünkü İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte uçakların hızları inanılmaz oranda artmış ve daha karmaşık bir hal almışlardı. Ve ortaya fırlatma koltukları çıktı. İkinci Dünya Savaşı sırasında özellikle İngilizler fırlatma koltukları ile yakından ilgilendiler.
Hürriyet